211 1821910211 1821910
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

Οδηγός Επιλογής Υπνόσακου Για Το Μωράκι Σας. Όλα όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Posted by   Rock Sugar
25/11/2019
0

Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσετε το τέλειο περιβάλλον για να κοιμηθεί το μωράκι σας γαλήνια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να διακόψουν τον ύπνο του και ένας από τους συνηθέστερους είναι η θερμοκρασία. Το καλοκαίρι μπορεί να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία με την βοήθεια ενός παραθύρου ή του κλιματιστικού, ωστόσο ενώ εσείς αισθάνεστε άνετα σε αυτές τις συνθήκες, το μωράκι σας μπορεί να έχει άλλη άποψη και να χρειάζεται ένα σεντονάκι το οποίο πρέπει να μεριμνείτε να μένει πάνω του κατά την διάρκεια της νύχτας. Από την άλλη τους πιο ψυχρούς μήνες που εσείς χρησιμοποιείτε μια κουβερτούλα αν κάνετε το ίδιο στο παιδί, αυτό δύσκολα θα την κρατήσει με αποτέλεσμα να ξυπνάει συχνά γιατί κρυώνει.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, το πρόβλημα αυτό μετριάζεται αρκετά καθώς μπορείτε να το φασκιώνετε κατά την διάρκεια του ύπνου. Αυτή η τεχνική ήταν ανέκαθεν δημοφιλής για τα νεογέννητα καθώς προσφέρει ποικίλα οφέλη και ένα από αυτά είναι η σταθερή θερμοκρασία. Ωστόσο μόλις το μωρό σας μπορεί να γυρίσει (να αλλάξει πλευρό), δεν θα πρέπει πλέον να το φασκιώνετε για τον ύπνο του καθώς η αδυναμία κίνησης θα του προκαλέσει εκνευρισμό οδηγώντας σε τελείως αντίθετα αποτελέσματα από το επιθυμητό. Αυτή λοιπόν είναι η ώρα που πρέπει να μεταβείτε στον υπνόσακο ώστε να διατηρήσετε το μωρό ζεστό και ασφαλές όλη τη νύχτα.

Η επιλογή του σωστού υπνόσακου είναι ζωτικής σημασίας, κάτι το οποίο δεν είναι όσο εύκολο μπορεί να πιστεύετε. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πλέον πολλές και εσείς πρέπει να καταλήξετε σε αυτή που ταιριάζει στο δικό σας μωράκι και στις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο που κοιμάται.

Ποια είναι τα οφέλη ενός υπνόσακου;

 • Εξασφαλίζει ότι το μωρό σας παραμένει σε σταθερή θερμοκρασία όλο το βράδυ και δεν θα υπερθερμανθεί ούτε θα κρυώσει
 • Δεν χρειάζονται επιπλέον καλύμματα και το μωρό σας δεν θα μπερδευτεί, όπως συμβαίνει συχνά με τις κουβερτούλες, τα παπλώματα και τα σεντόνια
 • Προσφέρει ασφαλή ύπνο καθώς η απουσία σεντονιών ή άλλων σκεπασμάτων οδηγεί στην μείωση του κινδύνου ασφυξίας
 • Προσφέρει στο μωρό άνεση από άποψη χώρου καθώς μέσα σε αυτόν μπορεί κινηθεί άνετα, να αλλάξει πλευρό και να κλωτσήσει ακόμα και τα ποδαράκια του
 • Είναι βολικός στη χρήση και αν χρειαστεί να ταΐσετε το μωρό σας, δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τον υπνόσακο, διατηρώντας το έτσι ζεστό
 • Μειώνει το ξύπνημα του μωρού από το κρύο καθώς με μια σταθερή, ζεστή θερμοκρασία όλη τη νύχτα, το μωρό σας είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσει 
 • Αποτρέπει τον κίνδυνο να μπλεχτούν τα ποδαράκια του στα κάγκελα της κούνιας ή του λίκνου 
 • Συμβάλλει στην δημιουργία μιας σωστής ρουτίνας ύπνου που είναι απαραίτητη. Το μωρό σας γρήγορα θα συνδέσει τον υπνόσακο με τον ύπνο, καθώς κάθε φορά που το βάζετε μέσα θα ξέρει ότι ήρθε εκείνη η ώρα
 • Με τη συσχέτιση του υπνόσακου ως ρουτίνα ύπνου, η μετάβαση από το λίκνο σε μια βρεφική κούνια και αργότερα σε ένα κρεβάτι θα είναι λιγότερο δύσκολη επειδή οι συνθήκες ύπνου θα παραμένουν οι ίδιες
 • Ο υπνόσακος είναι ένα περιβάλλον ύπνου που είναι ασφαλές και οικείο, οπότε όταν παίρνετε τον υπνόσακο του μωρού σας σε διακοπές ή όταν επισκέπτεστε οικογένεια και φίλους, το μωρό σας κοιμάται πιο εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί το περιβάλλον του ύπνου να αλλάζει αλλά πλέον ο υπνόσακος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας του κι έτσι θα έχει έναν σταθερό παράγοντα να προσομοιώνει τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθείτε και στο σπίτι

Ποιους παράγοντες πρέπει να λάβετε υπόψη στη επιλογή του υπνόσακου;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε το σωστό υπνόσακο. Τα κυριότερα σημεία είναι:

 1. Το μέγεθός του
 2. Οι βαθμοί TOG που διαθέτει & αφορούν την θερμοκρασία στο εσωτερικό του
 3. Τύπος υπνόσακου

1.Μέγεθος Υπνόσακου

Πάντοτε πρέπει να επιλέγετε έναν βρεφικό υπνόσακο κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του μωρού σας. Δεν είναι όλοι οι βρεφικοί υπνόσακοι κατάλληλοι για νεογέννητα. Το βάρος και το ύψος του μωρού σας είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιλογή του σωστού υπνόσακου.

Ο σημαντικότερος παράγοντας κατά την επιλογή ενός υπνόσακου είναι το μέγεθος. Το λάθος μέγεθος μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό δεν θα είναι ασφαλές. Οι υπνόσακοι έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν πιο άνετα στον λαιμό. Η ασφάλεια πρέπει πάντα να είναι η πρώτη σας σκέψη. Εάν ο υπνόσακος είναι πολύ μεγάλος, το μωρό σας μπορεί να γλιστρήσει μέσα σε αυτόν. Εάν ο υπνόσακος είναι πολύ μικρός τότε θα μπορούσε να είναι πολύ σφιχτός γύρω από το λαιμό του μωρού ή δεν θα έχει αρκετό χώρο για να τεντώσει τα πόδια του.

Όταν επιλέγετε το σωστό μέγεθος υπνόσακου για το παιδί σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να κλωτσήσει και τα πόδια να κινούνται ελεύθερα στον υπνόσακο. Στην ιδανική περίπτωση τα πόδια του μωρού σας πρέπει να τοποθετούνται στα 3/4 του υπνόσακου, αφήνοντας το κάτω μέρος του «άδειο». 

Η λογική λοιπόν που θα ακολουθήσετε για να υπολογίσετε σωστά το μέγεθος του υπνόσακου που χρειάζεστε περιγράφεται στα εξής δύο απλά βήματα: 

1.Εφόσον θέλουμε το 1/4 του υπνόσακου να είναι κενός χώρος για την ελευθερία των κινήσεων του παιδιού ως πρώτο βήμα διαιρείτε το ύψος του παιδιού με το 4. Για παράδειγμα αν το παιδί σας έχει ύψος 50cm, κάνετε 50/4=12,5cm

2. Στη συνέχεια το νούμερο που βρήκατε το προσθέτετε στο ύψος του παιδιού ώστε να δείτε το μέγεθος του υπνόσακου που σας εξυπηρετεί. Έτσι λοιπόν συνεχίζοντας το ανωτέρω παράδειγμα, κάνετε 50 + 12,5 = 62,5cm. Συνεπώς ένας υπνόσακος 65cm είναι ιδανικός για ένα μωράκι 50cm.  

Δείτε τον ακόλουθο πίνακα για το ιδανικό μέγεθος υπνόσακου ανά ηλικία παιδιού

 Μεγέθη βρεφικών υπνόσακων

2.Βαθμοί TOG / θερμότητα

Όταν επιλέγετε έναν υπνόσακο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την θερμοκρασία στο εσωτερικό του, καθώς και αυτή του δωματίου στο οποίο κοιμάται το μωρό. Η θερμοκρασία του υπνόσακου υπολογίζεται σε Tog. Το Tog σημαίνει Thermal Overall Grade «Θερμαντική Αντίσταση» καθορίζει το πάχος και το πόσο ζεστός είναι ο υπνόσακος.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο ζεστός είναι ο υπνόσακος του μωρού καθιστώντας το κατάλληλο για πιο δροσερό/κρύο καιρό ενώ όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο ελαφρύς είναι ο υπνόσακος καθιστώντας τον κατάλληλο για πιο ζεστό καιρό . Για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε το σωστό tog, θα πρέπει να ελέγξετε τη θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο κοιμάται το μωρό σας. 

Βαθμολογία TOG Υπνόσακων

3.Τι τύποι υπνόσακου υπάρχουν διαθέσιμοι;

Πλέον υπάρχουν ποικίλα είδη υπνόσακων στην αγορά με ευφάνταστα μοτίβα και διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν υπνόσακοι τύπου φορμάκι (ή "με πόδια" όπως συχνά αποκαλούνται) όπου τα ποδαράκια του μωρού διαχωρίζονται και υπάρχουν και οι τύπου σάκος όπου τα ποδαράκια του μωρού βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Οι υπνόσακοι τύπου φορμάκι είθισται να χρησιμοποιούνται όταν το μωράκι είναι 6 μηνών και άνω που αρχίζει να κινείται περισσότερο.

Επίσης μπορείτε να βρείτε υπνόσακους μακρυμάνικους, αμάνικους ή με αποσπώμενα μανίκια που εναλλάσσονται εύκολα μεταξύ των δύο πρώτων προαναφερόμενων ειδών.

Ένα ιδιαίτερο είδος υπνόσακου που εξυπηρετεί πολύ ειδικά για τα νεογέννητα μωράκια που είναι περισσότερο ευαίσθητα στο κρύο, είναι εκείνοι οι οποίοι είναι ιδανικοί για ταξίδι. Οι υπνόσακοι αυτοί διαθέτουν ειδικές οπές απ'όπου μπορούν να περάσουν οι ζώνες του καθίσματος αυτοκινήτου καθιστώντας τους ιδανικούς για την βόλτα ή τις πρώτες επισκέψεις στον παιδίατρο. Θα μπορούσε να πει κάνεις δηλαδή ότι οι υπνόσακοι αυτοί έχουν διπλή χρήση καθώς μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και ως ποδόσακοι χωρίς να χρειαστεί να εκτεθεί το πολύτιμο πλάσμα σας λεπτό στο κρύο.

Τύποι Βρεφικών Υπνόσακων

Τι να φορέσετε στο μωρό σας κάτω από τον υπνόσακο;

Σαν επόμενο βήμα εφόσον έχετε αποφασίσει με βάση το μέγεθος,τα Tog & την θερμοκρασία του δωματίου αλλά και τον τύπο ποιον υπνόσακο να επιλέξετε, μένει να ρυθμίσετε σωστά το ντύσιμο του παιδιού κάτω από τον υπνόσακο. Οι υπνόσακοι έχουν σχεδιαστεί για άνεση και ασφάλεια, ωστόσο, το μωράκι πρέπει να είναι ντυμένο κατάλληλα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κρυώσουν ή δεν θα ζεσταθούν.

Ανάλογα με το TOG του υπνόσακου και τη θερμοκρασία του δωματίου, υπάρχουν διαφορετικά επιλογές ώς προς τι θα πρέπει να φορούν.

Σε πολύ ζεστό καιρό, μπορεί να φορέσει μόνο πάνα ή αμάνικο φορμάκι, ενώ σε πιο κρύο καιρό μπορεί να χρειαστεί ένα μακρυμάνικο κορμάκι ή ακόμα και πυτζάμακια. Στον 2ο πίνακα του άρθρου μας περιλαμβάνονται πρότασεις ως προς την επιλογή του κατάλληλου ντυσίματος καθώς συνδυάζει τη θερμοκρασία του δωματίου με τα tog και σας δίνει μια σαφή εικόνα.

Οι πρότασεις όμως στην ουσία είναι μόνο κατευθυντήριες γραμμές, για αυτό πρέπει πάντα να ελέγχετε το μωρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό. Για να ελέγξετε σωστά τη θερμοκρασία του μωρού πρέπει να τοποθετήσετε το χέρι σας στο πίσω μέρος του κεφαλιού στο ύψος του αυχένα ή στο στήθος του. Εάν νιώσετε κάποιο από αυτά τα σημεία αρκετό ζεστό(νωπό) τότε το πιθανότερο είναι ότι το μωράκι σας ζεσταίνεται αρκετά. Γενικά πρέπει να έχετε πάντα  μια γενική αίσθηση αν το σπίτι σας είναι αρκετά δροσερό ή πολύ ζεστό. Συνίσταται να ντύνεται το μωρό όπως εσείς οι ίδιοι, ώστε να μην είναι πολύ ζεστό, αλλά ούτε πολύ ελαφριά ντυμένο και να κρυώνει. Δεδομένου ότι τα μωρά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους κυρίως μέσω του κεφαλιού και του προσώπου τους, αυτό  καθιστά τον υπνόσακο την ιδανική επιλογή για τον ύπνο, καθώς τα σημεία αυτά παραμένουν ακάλυπτα.

Τι πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια του μωρού σας;

 • Δεν συνιστάται η χρήση υπνόσακων με κουκούλα επειδή υπάρχει κίνδυνος το παιδί σας να υπερθερμανθεί
 • Οι οπές για τα χέρια δεν θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες, έτσι ώστε το μωρό σας να μην μπορεί να βάλει τα χέρια τους μέσα στον υπνόσακο και εγκλωβιστεί
 • Η οπή για τον λαιμό θα πρέπει να έχει τέτοια άνοιγμα ώστε το κεφαλάκι του μωρού σας να μην μπορεί να γλιστρήσει μέσα στον υπνόσακο αλλά ταυτόχρονα να μην του σφίγγει το λαιμό
 • Προσέξτε όλα τα ανοίγματα να έχουν ομαλές ραφές χωρίς αιχμηρές άκρες, φερμουάρ ή οποιαδήποτε εξάρτημα που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα
 • Εάν η θερμοκρασία του δωματίου του μωρού σας είναι πάνω από 27 ° C (αυτό πιθανότατα θα συμβεί κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ ζεστών καλοκαιρινών ημερών) σας συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείτε υπνόσακο καθώς είναι επικίνδυνο.

Πόσους υπνόσακους χρειάζεται να έχω;

Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι καλό είναι να διαθέτετε τουλάχιστον ένα χειμερινό υπνόσακο των 2-2,5 tog για τους πιο κρύους μήνες. Το ιδανικό θα ήταν σίγουρα αν υπάρχει η δυνατότητα να είχατε και έναν καλοκαιρινό υπνόσακο 1 tog για τους πιο ζεστούς μήνες. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα σας διευκόλυνε ιδιαίτερα, ωστόσο δεδομένου ότι κατά τη θερινή περίοδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα ελαφριά υλικά όπως πάνες αγκαλιάς, μουσελίνες ή σεντονάκια, η αγορά του καλοκαιρινού υπνόσακου μπορεί να χαρακτηριστεί ως προαιρετική.

Το σίγουρο είναι ότι τώρα πλέον μέσα από τις πληροφορίες του παρόντος άρθρου έχετε την δυνατότητα να αποφασίσετε εσείς τι είναι καλύτερο για το μωρό σας και να κάνετε την επιλογή σας σωστά. Μπορείτε να δείτε πολύ όμορφους και εξαιρετικά ποιοτικούς υπνόσακους για το μωρό σας πατώντας εδώ.

[products1]

 

Extra tip

Πως πλένω τον υπνόσακο του μωρού μου;

Είναι πολύ βασικό οι υπνόσακοι να μπορούν να πλένονται στο πλυντήριο. Αυτό συμβάλλει στον σχολαστικό καθαρισμό τους και καλύπτει ευκολότερα την ανάγκη της συχνής χρήσης τους. Οι περισσότεροι διαθέσιμοι υπνόσακοι μωρού πληρούν αυτή την προϋπόθεση και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή για τη σωστή φροντίδα τους.

----------

Το περιεχόμενο του άρθρου στον διαδικτυακό μας χώρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία, υπόδειξη ή παραίνεση. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, σε σχέση με θέματα που αναφέρονται στον διαδικτυακό μας χώρο.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο σχόλιο