211 1821910211 1821910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

11 πράγματα που ευχόμουν να γνώριζα πριν διακοσμήσω το βρεφικό δωμάτιο

Posted by   Rock Sugar
14/11/2019
0

Από το άκουσμα κιόλας των χαρμόσυνων νέων της εγκυμοσύνης το μυαλό της νέας μανούλας ξεκινάει να πλάθει έναν μαγικό κόσμο για να υποδεχτεί το γλυκό της πλασματάκι. Το "βασίλειο" του κόσμου αυτού που μονοπωλεί το μεγαλύτερο μέρος των πολύχρωμων σκέψεων της μέλλουσας μανούλας, είναι σίγουρα το βρεφικό δωμάτιο. 

Κοιτάζει τον χώρο που θα γίνει το δωμάτιο του πολύτιμου μικρού της, ο οποίος τώρα μπορεί να έχει άλλη χρήση ή να είναι άδειος, και όμως εκείνη βλέπει τα πάντα όπως θα γίνουν. Όπως ακριβώς και στη φύση η μανούλα έχει την ικανότητα να φτιάξει την τέλεια φωλίτσα για να μεγαλώσει μέσα το μικρό της.

Το ένστικτο σε συνδυασμό με την προσωπική αισθητική είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι στην δημιουργία ενός υπέροχου βρεφικού δωματίου. Αν σε αυτά όμως προστεθεί και η γνώση, τότε το αποτέλεσμα θα τελειοποιηθεί. Η γνωση αυτή έρχεται με την εισαγωγή στον κόσμο της μητρότητας και την καθημερινή τριβή με την ρουτίνα του μωρού, όμως τότε το δωμάτιο πιθανό να έχει ολοκληρωθεί. Για αυτό μέσα από 11 απλά tips θα σας βοηθήσουμε να συμπληρώσετε το μικρό κομμάτι που λείπει για να δημιουργήσετε από την αρχή ένα παραμυθένιο αλλά και πρακτικό για εσάς και το μωρό σας βρεφικό δωμάτιο.

1.Η επιλογή του θέματος διακόσμησης παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα

Ο ορισμός ενός θέματος στην διακόσμηση του βρεφικού δωματίου, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να έχετε ένα άρτιο αποτέλεσμα, αλλά θα σας διευκολύνει πολύ κατά την επιλογή των επιμέρους αξεσουάρ. Μία ενθουσιώδης μέλλουσα μανούλα μπορεί εύκολα να "χαθεί" μέσα στον μεγάλο κόσμο των βρεφικών αξεσουάρ που αφορούν την διακόσμηση.

Αν όμως έχετε ορίσει το θέμα που σας ικανοποιεί, σας εκφράζει και ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική σας, τότε σίγουρα έχετε μια πιο σαφή κατεύθυνση στις επιλογές που θα κάνετε. Αυτόματα απορρίπτονται πολλά πράγματα που θεωρούσατε όμορφα αλλά πλέον δεν ταιριάζουν στο concept που επιλέξατε, κάτι που σας βοηθάει ιδιαίτερα. Η έρευνα αναζήτησης εστιάζεται πλέον σε συγκεκριμένα αντικείμενα και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δώσετε έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια και να έχετε μια πιο σαφή εικόνα του τελικού αποτελέσματος που θα θέλατε να πετύχετε. 

Το πως θα επιλέξετε το αγαπημένο σας concept είναι σίγουρα προσωπική υπόθεση, ωστόσο θυμηθείτε να μην εγκλωβιστείτε μέσα σε αυτό. Σκοπός της επιλογής του ύφους της διακόσμησης είναι να σας διευκολύνει ώστε να επιτύχετε μια ομοιόμορφη εικόνα και ένα αποτέλεσμα που θα σας χαροποιήσει. Έτσι λοιπόν μπορείτε να βασιστείτε σε χρωματικό συνδυασμό, όπως για είναι για παράδειγμα ο κλασσικός συνδυασμός του άσπρου και του μαύρου (για ιδέες μαυρόασπρων αξεσουάρ μπορείτε να πατήσετε εδώ).

Εναλλακτικά μπορείτε να ορίσετε το ύφος που επιθυμείτε, όπως είναι το μίνιμαλ, που χρησιμοποιεί γραμμικούς συνδυασμούς και γεωμετρικά σχέδια. Αν πάλι σας αρέσουν οι πιο παραμυθένιες επιλογές μπορείτε να κινηθείτε σε ένα θέμα όπως είναι το Mountain, όπου στην ουσία με την χρήση μιας βασικής ταπετσαρίας έχετε ήδη δώσει το βασικό ύφος και στη συνέχεια "χτίζετε" την υπόλοιπη διακόσμηση πάνω σε αυτή με τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς και μικρά αξεσουάρ.

Στην ίδια λογική είναι και το Airballoon που είναι αρκετά δημοφιλές vintage ύφος διακόσμησης και μπορείτε να το επιτύχετε με την χρήση ταπετσαρίας ή wall decalls (αυτοκόλλητα τοίχου), την χρήση mobile και επιτοίχιων ραφιών με αερόστατα ή και συννεφάκια. Και για τους πιο ονειροπώλους μικρούς και μεγάλους, ένα πολύ διαφορετικό στυλ διακόσμησης είναι το Space με τους έντονους χρωματισμούς και τις αντιθέσεις του.

Παρακάτω έχουμε κάποια παραδείγματα για να σας δώσουμε καλύτερη εικόνα των όσων περιγράψαμε.

Σίγουρα πάντως μια περιήγηση στο αγαπημένο Pinterest  θα σας εφοδιάσει με πολλές δημιουργικές ιδέες!

2.Ο εγκλωβισμός στις κλασικές επιλογές των στερεότυπων του φύλου δεν βοηθάει 

Το αντίθετο ακριβώς. Πολλές φορές μια οικογένεια διαθέτει ένα δωμάτιο για να μοιραστούν δύο παιδιά. Έτσι ενώ ετοιμάζετε το δωμάτιο για το πρώτο σας παιδάκι, που μπορεί να είναι ας πούμε κοριτσάκι, αν το γεμίσετε ροζ χρωματισμούς και το δεύτερο που θα έρθει είναι αγοράκι, τί θα κάνετε; Το παράδειγμα μπορεί να ισχύσει και αντίστροφα. Θα σκεφτείτε ωστόσο γιατί να περιορίσετε την επιθυμία σας με βάση ένα δεύτερο παιδάκι για το οποίο δεν γνωρίζετε αν και πότε θα έρθει και τί φύλο θα έχει, κάτι το οποίο είναι σωστό.

Ωστόσο παρατηρείται τελευταία ότι γενικά η διακόσμηση με ροζ για τα κοριτσάκια και γαλάζιο για τα αγοράκια έχει φθίνει πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί ίσως έχει λίγο κουράσει αυτό το στερεότυπο και πλέον υπάρχουν στην αγορά τόσο όμορφοι και πρωτότυποι χρωματικοί συνδυασμοί που προσφέρουν μια πολύ πλούσια γκάμα επιλογών διακόσμησης. Εδώ μπορείς να δεις πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες επιλογές χρωματισμών στα αξεσουάρ διακόσμησης.

3.Η διακόσμηση των τοίχων κάνει αισθητή διαφορά

Ένας άδειος τοίχος ακόμα και αν αποτελεί μέρος ενός όμορφου συνόλου, δεν έχει πολλά να πει. Σίγουρα δεν μπορείτε να γεμίσετε όλους τους τοίχους του δωματίου με αυτοκόλλητα ή ταπετσαρίες για να αποκτήσουν το ενδιαφέρον που θα θέλατε. Ο τρόπος λοιπόν για να τους αξιοποιήσετε όμορφα είναι απλός και οικονομικός και δεν είναι άλλος από τα αγαπημένα μας κάδρα και τους πίνακες.

Διακοσμήστε το δωμάτιο με απλούς πίνακες σε διάφορα μεγέθη που ταιριάζουν στο θέμα που έχετε επιλέξει και αναβαθμίστε εύκολα και οικονομικά την αισθητική του βρεφικού δωματίου. Αν δεν βρίσκετε τους Πίνακες που θα θέλατε, μπορείτε να επιλέξετε τις εικόνες που σας αρέσουν, να τις εκτυπώσετε στο μέγεθος που επιθυμείτε και να τις βάλετε στα αντίστοιχα κάδρα που να τους ταιριάζουν. Στο σημείο αυτό θα προτείναμε πρώτα να βρείτε τα κάδρα που θα θέλατε και μετά να ορίσετε το μέγεθος της εκτύπωσης με βάση αυτά.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στην διακόσμηση των τοίχων η οποία είναι πολύ δημοφιλής τις μέρες μας, είναι η χρήση κεφαλιών ζώων όπως μονόκεροι, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις ή ακόμα και φλαμίνγκο. Αν τα παραπάνω ταιριάζουν στο ύφος που έχετε επιλέξει σίγουρα είναι κάτι πρωτότυπο που θα κλέψει τις εντυπώσεις. Μπορείτε να δείτε κάποια παραδείγματα όπως τα παρακάτω, πατώντας εδώ.

4.Τα δώρα από αγαπημένους ανθρώπους μπορούν αποτελέσουν εξαιρετικές πινελιές συναισθηματικής αξίας στην διακόσμηση του δωματίου

Μπορεί να ζούμε μακριά από τους περισσότερους φίλους και την οικογένειά μας, αλλά όλοι μπορούμε να τους φέρουμε πιο κοντά τοποθετώντας διακοσμητικά από αυτούς στο βρεφικό δωμάτιο. Και σίγουρα αυτοί που γνωρίζουν εσάς και το γούστο σας καλά θα σας φέρουν όμορφα δωράκια για το μωράκι σας.

Ενσωματώνοντάς τα στο ντεκόρ, θα προσθέσουν πέρα από αισθητική, ακόμη περισσότερη ζεστασιά και αγάπη στο χώρο. Σκεφτείτε λοιπόν, όταν το μωράκι σας και αρχίσει να καταλαβαίνει, πόσο όμορφο θα είναι να του λέτε ότι ένα αντικείμενο με του οποίου την εικόνα έχει μεγαλώσει είναι ένα δώρο με πολύ αγάπη από τον παππού, την γιαγιά, τη νονά ή τη θεία του. 

5.Το χρώμα των αξεσουάρ παίζει καθοριστικό ρόλο στην συντήρησή τους

Μπορεί για παράδειγμα μια λευκή πολυθρόνα ή ένα λευκό χαλί να φαίνονται εντυπωσιακά αλλά όταν θα πρέπει να τα καθαρίζετε συνέχεια, τότε σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη.

Επιλέξτε υλικά σε χρώμα που είναι εύκολο να το σκουπίσετε/καθαρίσετε, ή έστω να έχει ένα κάλυμμα που μπορείτε να πλύνετε ή να αντικαταστήσετε. Το γκρι είναι ένα χρώμα που συνδυάζει πολλά προτερήματα. Αρχικά αποτελεί την απόλυτη τάση στη διακόσμηση των βρεφικών και παιδικών δωματίων γιατί εμπεριέχει έναν μινιμαλισμό που αρέσει ιδιαίτερα στους νέους γονείς.

Αποτελεί μια ουδέτερη βάση για να δημιουργήσετε την χρωματική παλέττα που επιθυμείτε καθώς συνδυάζεται εύκολα με άλλα χρώματα. Η ουδετερότητα του γκρι επιπρόσθετα το καθιστά ιδανικό τόσο για αγοράκια όσο και για κοριτσάκια και έτσι είναι μια δημοφιλής unisex επιλογή. Τέλος δεν θα έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα με τους λεκέδες που δύναται να προκύψουν. Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες γκρι αξεσουάρ

6.Είναι άκρως απαραίτητο να υπάρχει πρόβλεψη ώστε όλα τα απαραίτητα για το άλλαγμα του μωρού να είναι συγκεντρωμένα και άμεσα διαθέσιμα

Αρχικά θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να αποφασίσετε το μέρος που θα αλλάζετε το μωράκι σας. Κάποιοι γονείς επιλέγουν το βρεφικό δωμάτιο, ενώ κάποιοι άλλοι το μπάνιο. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με σάς και την χωροταξική διάταξη του σπιτιού εσάς. Προσπαθήστε λοιπόν να φανταστείτε όσο μπορείτε την καθημερινή ρουτίνα του αλλάγματος και στη συνέχεια πάρτε την απόφασή σας.

Σε περίπτωση που η σκέψη σας οδηγήσει στην επιλογή του δωματίου, αυτόματα η αλλαξιέρα  γίνεται μέρος της διακόσμησης του βρεφικού δωματίου και της διαρύθμισής του. Αφού επιλέξετε λοιπόν το μέρος που θα τοποθετηθεί μέσα στο δωμάτιο, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα "σύνεργα" που θα συμμετέχουν στην διαδικασία της αλλαγής, καθώς και την μεγάλη συχνότητα επανάληψής της.

Έτσι λοιπόν ο χώρος που πρέπει να υπολογίσετε αφορά τις πάνες, τα μωρομάντηλα, τα σελτεδάκια, τον κάδο για τις πάνες, κρέμες συγκάματος, την πιπίλα, το φανελάκι, την αλλαξιά του κ.λπ. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να προσπαθήσετε να φέρετε κάτι και εκείνη την ώρα το μωράκι σας να γυρίσει και να πέσει από την αλλαξιέρα, ή να καθυστερήσετε την διαδικασία ντυσίματός του και να κρυώσει ή να δυσανασχετίσει. Οπότε πρέπει να φροντίσετε να τα έχετε όλα εύκαιρα ανά πάσα στιγμή.

7.Ο συνωστισμός των πραγμάτων προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητα με το μωρό

Θα μεταφέρετε ένα μωρό στη μέση της νύχτας και σίγουρα δεν θέλετε να σκοντάψετε σε μια καρέκλα (ή χαλάκι, παιχνίδι, βιβλίο, κλπ.) Μπορεί να είναι αρκετά επίπονο ειδικά όταν δεν το περιμένετε. Για αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαμορφώσει έτσι τον χώρο ώστε είναι όλα τακτοποιημένα και επίσης φροντίστε να έχετε και αρκετό λειτουργικό χώρο αποθήκευσης, ώστε να μπορείτε εύκολα να αποθηκεύετε πράγματα όταν τελειώνετε με αυτά, αντί να τα αφήνετε διάσπαρτα γιατί ειδικά τις πρώτες μέρες με το μωρό ο χρόνος που μπoρείτε να αφιερώσετε στις δουλειές και την τακτοποίηση είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Πρακτικά είδη αποθήκευσης μπορείτε να δείτε εδώ .

8.Η δυνατότητα προσαρμογής του φωτισμού στο δωμάτιο είναι πολύ βασική

Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός στο βρεφικό δωμάτιο σας μπορεί να «μιμείται» τον βραδινό φωτισμό  οποιαδήποτε στιγμή. Μπορείτε να τοποθετήσετε μια χοντρή κουρτίνα  ή στόρια ώστε να συσκοτίσετε το δωμάτιο όταν είναι ώρα για έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα μωράκια καταλαβαίνουν ότι με το έντονο φως είναι η ώρα για παιχνίδι και δεν θέλουν να το χάσουν!Στην καλύτερη περίπτωση θα θέλει να κοιμηθεί και το φως θα του προκαλεί εκνευρισμό. Δεν χρειάζεται να κάνετε το βρεφικό δωμάτιο μπουντρούμι, αλλά να έχετε χαμηλό φωτισμό οπότε αυτό απαιτείται. 

Το βράδυ θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα φωτάκι νυχτός. Το φωτάκι νυχτός χρειάζεται για να μην φοβάται το μωράκι σας και να του δημιουργείται η απαραίτητη αίσθηση θαλπωρής και χαλάρωσης. Επιπρόσθετα, καθώς εσείς θα το επισκέπτεστε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας θα το χρειαστείτε για να μπορείτε να κατευθυνθείτε αλλά και να το ελέγχετε. Για ν δείτε γλυκές ιδέες σε φωτιστικά δωματίου και φωτάκια νυχτός πατήστε εδώ.


9.Η έλλειψη χώρου για την τοποθέτηση της κούνιας είναι ένα επιλύσιμο πρόβλημα

Δεν χρειάζεται να έχετε άγχος εάν δεν έχετε αρκετό χώρο για μια μεγάλη κούνια/κρεβάτι. Για τον πρώτο καιρό το μωράκι σας μπορεί να κοιμάται σε ένα πολύ όμορφο λίκνο. Δεν είναι μόνο ιδανικό για μικρότερα βρεφικά δωμάτια, αλλά αναδιπλώνεται εύκολα εάν θέλετε να το μετακινήσετε στο δωμάτιό σας – για όταν το μικρό σας είναι νεογέννητο.

Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι ίσως είναι και η ιδανική επιλογή, γιατί φανταστείτε την εξής περίπτωση: Το πρώτο διάστημα που θα φέρετε το πολύτιμο πλασματάκι σας στο σπίτι θα χρειαστεί να το παρακολουθείτε κατά την διάρκεια της νύχτας και να το ταΐζετε είτε μέσω θηλασμού είτε με σκόνη γάλακτος. Αν στον δωμάτιό σας δεν έχετε χώρο για την κούνια που έχετε επιλέξει και το μωράκι σας δεν μπορεί να μείνει στην κούνια που τόσο όμορφα τοποθετήσατε στο δωμάτιό του, τί θα κάνετε; Φαντάζομαι η ιδέα να μετακομίσετε εσείς στο παιδικό δωμάτιο δεν ακούγεται και τόσο ελκυστική. Επειδή δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε πότε το μωράκι σας θα είναι σε θέση να μεταφερθεί στο δικό του δωμάτιο, καθώς αυτό εξαρτάται από το κάθε παιδάκι, καλό είναι να φερθείτε σοφά και να μην επενδύσετε κατευθείαν στην αγορά μιας κούνιας.

Το λίκνο θα σας εξυπηρετήσει πολύ στην συγκοίμιση και θα σας προσφέρει μια αυτονομία ως προς τη μεταφορά. Για παράδειγμα τα νεογέννητα μωράκια κοιμούνται πολύ και κατά τη διάρκεια της μέρας και δεν εξυπηρετεί να κάνετε ολόκληρη μετακόμιση αν θέλετε να το έχετε κοντά σας στο σαλόνι. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε το λίκνο που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας και ταιριάζει στην δική σας αισθητική.

Και όσον αφορά τον χώρο που σας προβληματίζει για την κούνια, όταν το παιδάκι σας μεγαλώσει λίγο τότε μπορείτε να αποκτήσετε μια κούνια/κρεβάτι καθώς θα έχετε απαλλαγεί από πολλά πράγματα που χρειαζόταν το μωράκι σας όντας νεογέννητο και θα έτσι θα προκύψει ο πολυπόθητος χώρος που χρειάζεστε.


10.Η επιθυμία να αγοράσεις τα ομορφότερα πράγματα για το μωρό σου δεν είναι αμαρτία

Εάν θέλετε να αγοράσετε τα πιο γλυκά πράγματα και να ικανοποιήσετε αυτήν σας επιθυμία, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε!

Κακά τα ψέμματα η διάρκεια της πρώτης κυρίως εγκυμοσύνης φέρνει μαζί της πρωτόγνωρα συναισθήματα και έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την δημιουργία ενός παραμυθένιου κόσμου για την υποδοχή του λιλιπούτειου πλάσματος που ετοιμάζεται να έρθει στον κόσμο. Αυτός ο ενθουσιασμός είναι πολύ όμορφος και ειλικρινής καθώς πηγάζει από την επιθυμία της μανούλας να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στο παιδάκι που μεγαλώνει μέσα της.

Τότε λοιπόν είναι η στιγμή να επενδύσετε σε αυτόν τον ενθουσιασμό, να τον ακούσετε και να τον ακολουθήσετε γιατί να ξέρετε με τον ερχομό του μωρού ο ενθουσιασμός αυτός φθίνει και σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζεται κάτω από την πιεστική καθημερινότητα της νέας μαμάς. Οπότε αν πιστεύετε στον κόσμο αυτό που έχετε πλάσει στο μυαλό σας, αυτή είναι η ευκαιρία σας να τον δημιουργήσετε!

11.Η εμμονή και το άγχος είναι κακοί σύμβουλοι

Η όλη διαδικασία υποτίθεται θα πρέπει να είναι απολαυστική και διασκεδαστική και όχι να σας επιφέρει άγχος.Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν την διακόσμηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης που είναι μια περίοδος που δεν ενδείκνυται για έντονο άγχος και κουραστικές βόλτες στα καταστήματα για να βρείτε το τέλειο διακοσμητικό.

Μια τέλεια λύση είναι να δημιουργήσετε στο Pinterest Πίνακες ιδεών γιατί σίγουρα θα σας εμπνεύσει πολύ και επιπρόσθετα δεν απαιτεί καμία σωματική κόπωση. Όταν λοιπόν καταλήξετε στο ύφος που θέλετε τότε μπορείτε να αρχίσετε να βρίσκετε και τα συγκεκριμένα αξεσουάρ που επιθυμείτε, κάτι το οποίο επίσης μπορείτε να κάνετε στα ηλεκτρονικά καταστήματα για να μην ταλαιπωρηθείτε ούτε στο ελάχιστο. 

Γενικά αγκαλιάστε αυτό που σας συμβαίνει με ενθουσιασμό και όχι άγχος γιατί είναι μια περίοδος της ζωής σας μοναδική και όμορφη. Το παιδικό δωμάτιο θα το διασκοσμήσετε πολλές φορές σε βάθος χρόνου όσο μεγαλώνει το μικρό σας, όμως μόνο μια θα είναι η πρώτη φορά για αυτό φροντίστε να την θυμάστε όσο πιο όμορφα μπορείτε.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο σχόλιο