211 1821910211 1821910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

Κανόνες Επίσκεψης Μαιευτηρίου

Posted by   Rock Sugar
09/04/2019
0

Έφτασε λοιπόν η στιγμή που ένα φιλικό/συγγενικό ζευγάρι απέκτησε το πρώτο τους παιδάκι. Και είναι λογικό να θέλετε πολύ να τους επισκεφθείτε στο μαιευτήριο. Όμως υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες που θα πρέπει να τηρήσετε κατά την επίσκεψη σας στο μαιευτήριο ώστε να διευκολύνετε τους ευτυχείς αλλά αρκετά ταλαιπωρημένους γονείς. 

1. Οι επισκέψεις έκπληξη δεν είναι καλή ιδέα.

Μην εμφανιστείτε έτσι ξαφνικά για Grande είσοδο...Ενημερώστε τους γονείς λίγες μέρες ή και ώρες νωρίτερα για το πότε σκοπεύετε να τους επισκεφθείτε στο μαιευτήριο. Μάλιστα η καλύτερη δυνατή κίνηση που μπορείτε να κάνετε είναι να καλέσετε τον γονιό που έχετε την μεγαλύτερη οικειότητα και να ρωτήσετε εάν θέλουν να δεχτούν επισκέψεις. Μπορεί η νέα μαμά να μην είναι σε θέση να δεχτεί κόσμο, έτσι αν η απάντηση στην ερώτηση σας είναι αρνητική, σεβαστείτε την και μην πάτε, δεν σας κάνουν νάζια, υπάρχει λόγος που αδυνατούν να σας δουν.


2.Την ώρα που θα τους πείτε ότι θα πάτε...Τηρήστε τη. Μην αργήσετε...

Οι γονείς κάνουν κάποιες διαδικασίες για την υποδοχή σας και είναι σημαντικό να ξέρουν τί ώρα θα σας περιμένουν. Μπορεί η μαμά να θέλει να θηλάσει το μωράκι της ή να ξεκουραστεί και ο μπαμπάς να έχει να κάνει κάποιες εξωτερικές δουλειές και να θέλει να υπολογίσει τί ώρα μπορεί να λείψει.


3. Η επίσκεψη πρέπει να είναι σύντομη...Παραμείνετε στο μαιευτήριο το πολύ 30 λεπτά.

Όπως είπαμε οι γονείς είναι αρκετά κουρασμένοι. Σίγουρα θα χαρούν που θα σας δουν και θα έχουν να σας πουν πολλά για την υποδοχή του νέου μέλους, αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχουν τον απαραίτητο χρόνο ηρεμίας για ξεκούραση και τήρηση κάποιων διαδικασιών. Επιπλέον αν δείτε ότι η επίσκεψή σας έχει συμπέσει με πολλά ακόμη άτομα, φροντίστε να ενναλάσσεστε ώστε να μην υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων εντός του δωματίου, ή αν είστε από τους πρώτους, να φύγετε μόλις αντιληφθείτε την πολυκοσμία.

4. Εάν επιθυμείτε να πάρετε αγκαλιά το μωρό, οπωσδήποτε ρωτήστε τη μαμά. Δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες σε τέτοια θέματα.

Τα νεογέννητα είναι ακόμα πολύ ευαίσθητα και οι νέοι γονείς έχουν τους δικούς τους κανόνες που ενίοτε ίσως η επαφή του μωρού με τον κόσμο να μην ανήκει σε αυτούς.

5. Όμως για να πάρετε αγκαλιά το μωρό, θα πρέπει να είστε ΑΠΟΛΥΤΩΣ σίγουροι ότι δεν είστε άρρωστοι.

Αν έχετε την παραμικρή υποψία για το αντίθετο μην πλησιάσετε καν το μωρό και καλύτερα να αποφύγετε γενικά την επίσκεψη στο μαιευτήριο.

6. Μην φιλάτε τη μαμά, ούτε το μωρό. Είναι σε ευαίσθητη κατάσταση και οι δύο.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά να είστε φορείς κάποιου ιού ή μικροβίου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ρισκάρετε το ενδεχόμενο μετάδοσής του στη μαμά ή το μωράκι. Καλό θα είναι να αποφύγετε γενικά τα φιλιά ακόμα και τον μπαμπά γιατί μπορεί να μην είναι στην ίδια κατάσταση αλλά έρχεται σε επαφή και με του δύο. 

7. Ρωτήστε τη μαμά εάν μπορείτε να τη βοηθήσετε με κάτι, οτιδήποτε.

Αν έχει την οικειότητα θα σας πει με ποιό τρόπο μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι, γιατί η αλήθεια είναι πως οι νέοι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές καινούριες προκλήσεις με τον ερχομό του μωρού τους.

8. Ιδανικά μην φέρετε τα δικά σας παιδιά στο μαιευτήριο. Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο για εκείνα να τηρήσουν αυτούς τους κανόνες.

Επιπρόσθετα σε πολλά μαιευτήρια απαγορεύουν τα παιδάκια στα επισκεπτήρια για αυτόν τον λόγο και ίσως έρθετε σε δύσκολη θέση και εσείς και το ζευγάρι.

9. Μην παρέχετε συμβουλές στη μαμά εάν δεν σας το ζητήσει. Έχει ήδη ακούσει πολλές.

Μπορεί να είναι νέα στον κόσμο της μητρότητας αλλά το ένστικτο σε συνδυασμό με τις συμβουλές της μαίας και του γυναικολόγου είναι αρκετά για να της υποδείξουν τον σωστό δρόμο για την φροντίδα του μωρού της. Επιπρόσθετα μην ξεχνάτε ότι κάποιοι συγγενείς πολλές φορές αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο αυτεπάγγελτα και ίσως έχουν ήδη κουράσει την ταλαιπωρημένη μανούλα.

10.Αναφορικά με τα δώρα. Μην παίρνετε λουλούδια ή μπαλόνια. Δεν έχουν χρηστική αξία και επίσης τα έχουν αναλάβει συνήθως οι πολύ κοντινοί συγγενείς.

Τα δώρα σας να είναι χρηστικά γιατί οι γονείς θα χρειαστούν αρκετά πραγματάκια για το νέο τους μωράκι. Επίσης τα δώρα να έχουν πάντα ευχετήριο κάρτα μέσα γιατί είναι ένα πολύ ωραίο αναμνηστικό και επιπλέον αποκλείεται οι γονείς να θυμούνται ποιος τους έφερε τι. Αν θέλετε όμορφες ιδές για δωράκια στο μαιευτήριο μπορείτε να δείτε πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις στο άρθρο μας πατώντας εδώ.

11. Μην ρωτάτε φιλικά ζευγάρια, αδέρφια, ξαδέρφια: "Εσείς πότε θα κάνετε παιδάκι;". Δεν είναι κομψό.

Το ξέρουμε ότι το όλο κλίμα στο μαιευτήριο μετατρέπει τα μωράκια στο κύριο θέμα συζήτησης, αλλά ερωτήσεις τέτοιου είδους ακόμα και σε κοντινά σας πρόσωπα που ίσως συναντήσετε εκεί δεν είναι σωστό να γίνονται γιατί δημιουργούν αμηχανία και ίσως φτάνουν στα όρια της αδιακρισίας.

12. Μην προτρέπετε την μαμά να θηλάσει μπροστά σας

Αν η μαμά σας ζητήσει να αποχωρίσετε για λίγο από το δωμάτιο ώστε να θηλάσει το μωράκι της, μην απαντήσετε λέγοντάς της ότι δεν έχετε πρόβλημα να παραμείνετε. Οι πρώτοι θηλασμοί είναι ιδιαίτερη στιγμή για την μαμά και το μωρό και κάποιες φορές δεν είναι ιδιαίτερα εύκολοι, συνεπώς είναι λογικό να χρειάζεται τον χρόνο και τον χώρο της.

13. Στο μαιευτήριο θα πρέπει να επισκέπτονται οι κοντινοί φίλοι και συγγενείς...Οι γονείς είναι εξαντλημένοι και ο χρόνος είναι περιορισμένος. 

Όταν λοιπόν μάθετε πως ένα φιλικό σας ζευγάρι απέκτησε το μωράκι του αν δεν είστε πραγματικά "κοντά" τους μην σπεύσετε να πάτε, καθώς σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σύσφιξη των σχέσεών σας. Αφήστε χώρο για τους κοντινούς τους ανθρώπους και αν πραγματικά θέλετε να τους δείτε μιλήστε ώστε να τους επισκεφθείτε στο σπίτι, κατά προτίμηση μετά το πέρας των 40 ημερών.

14.Χαμηλώστε το τηλέφωνο σας πριν μπείτε στο δωμάτιο.

Καλό είναι να μην χτυπήσει και αναστατώσει τη μαμά ή το παιδάκι που ίσως κοιμάται. Ακόμα μπορεί η μαμά να μοιράζεται το δωμάτιό της με άλλες λεχωνίτσες οι οποίες έχουν επίσης ανάγκη από ξεκούραση και ηρεμία.

15. Επίσης απολυμάνετε τα χέρια σας πριν μπείτε στο δωμάτιο.

Μπορεί να τα πλύνατε μόλις ή να μην έχετε αγγίξει τίποτα, αλλά η απολύμανσή τους ανήκει στους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής του μαιευτηρίου και για αυτόν τον λόγο υπάρχει ειδικό μηχάνημα μέσα ή έξω από το δωμάτιο.

16. Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε στους γονείς και να τους πείτε όμορφα λόγια για το μωρό. Μην αρχίσετε τα τύπου: "τώρα τελείωσαν όλα, ξεχάστε τον ύπνο κτλ" είναι κλισέ και πασέ..

Ναι είναι πολύ ευτυχισμένοι, αλλά σίγουρα υπάρχει το άγχος και ο φόβος για το άγνωστο αυτό κομμάτι της φροντίδας του μικρού τους πλάσματος, οπότε φροντίστε να μην ενισχύσετε τα αισθήματα αυτά.

17. Επ! Μη ξεχνάτε τον μπαμπά! Συμμετείχε και αυτός με τον δικό του τρόπο.

Εδώ που τα λέμε στην επίσκεψη στο μαιευτήριο όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στο γλυκό μωράκι και την περήφανη μανούλα. Αλλά μην αφήνετε στην άκρη τον μπαμπά, γιατί πέρασε την δική του ταλαιπωρία με άγχος και ώρες αγωνίας κατά την διάρκεια της γέννας και έχει και αυτός ανάγκη από λίγη υποστήριξη.

18.Μην βάζετε έντονες κολόνιες, αποφύγετε τις περίεργες μυρωδιές (τζατζίκι, σκορδαλιά κτλ) και σας παρακαλούμε μην φοράτε ρούχα που μυρίζουν ναφθαλίνη..γενικά.

Αν η μανούλα γέννησε φυσιολογικά μετά από ώρες ταλαιπωρίας ή με καισαρική, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι οι έντονες οσμές. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το νεογέννητο μωράκι.

19. Δεν καθόμαστε στο κρεβάτι της μαμάς. Είναι ένας χώρος που πρέπει να παραμείνει απολυμασμένος. Μπορείτε να καθίσετε στα ειδικά καθίσματα για τους επισκέπτες

Ακόμα κι αν έχετε μεγάλη οικειότητα με την μαμά, μην το κάνετε. Τα ρούχα που έρχονται απ'έξω φέρουν μικρόβια και μικροοργανισμούς που σίγουρα δεν πρέπει να μεταφερθούν στο σημείο που περνά τις περισσότερες ώρες η νέα μανούλα.

20. Απαγορεύεται η χρήση της τουαλέτας του δωματίου. 

Όσο εύκολη και αν φαντάζει η επιλογή αυτή εκείνη τη στιγμή πρέπει απαραίτητα να την αποφύγετε. Μην ρωτήσετε τους νέους γονείς αν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε γιατί από ευγένεια θα σας πουν ναι. Η τουαλέτα πρέπει να παραμένει αποστειρωμένη και καθαρή για την χρήση από την μανούλα. Εσείς ωστόσο μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε τις τουαλέτες του κοινού που υπάρχουν σε κάθε όροφο των μαιευτηρίων.

Τηρήστε τους παραπάνω κανόνες και να είστε σίγουροι ότι θα ανακυρηχτείτε οι καλύτεροι επισκέπτες που θα σας θυμούνται πάντα οι γονείς με χαμόγελο για την θετική ενέργεια και την στήριξη που τους προσφέρατε!

Τώρα εάν δεν έχετε επιλέξει ακόμα δωράκι για το μαιευτήριο, μπορείτε να δείτε τις όμορφες προτάσεις μας στο σχετικό άρθρο Μοναδικές & πρωτότυπες ιδέες δώρων για το μαιευτήριο

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο σχόλιο