211 1821910211 1821910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

Παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για να κάνετε την καλύτερη επιλογή

Posted by   Rock Sugar
21/07/2021
0

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου αποτελούν ένα από τα βασικότερα παιδικά και βρεφικά αξεσουάρ. Οι γονείς το προμηθεύονται πριν ακόμη έρθει στην ζωή το μωράκι τους καθώς είναι απαραίτητο για την μεταφορά του από το μαιευτήριο μέχρι και για αρκετά χρόνια μετέπειτα. Ειδικά τώρα το καλοκαιράκι που οι βόλτες, οι εκδρομές δίπλα στην θάλασσα και τα ταξίδια έχουν ήδη ξεκινήσει η μεταφορά του μωρού σας είναι συχνότερη και θα πρέπει να γίνεται πάντα με την χρήση του κατάλληλου καθίσματος.

Τα καθισματάκια αυτοκινήτου για το μωρό σας είναι απαραίτητα και θα διαφυλάξουν τη ασφάλεια του σε όλη την διάρκεια της όποιας διαδρομής. Παρακάτω ετοιμάσαμε για σας λοιπόν, έναν κατάλογο με όλα όσα θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε και εσείς το ιδανικό κάθισμα αυτοκινήτου για το μωρό ή τα μωρά σας.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις κατηγορίες σε παιδικά καθίσματα

Η αλήθεια είναι πως αν είστε νέος γονέας δεν θα ξέρετε ακριβώς με ποια κριτήρια να επιλέξτε το ιδανικότερο για το μωρό σας κάθισμα. Υπάρχουν, ωστόσο μερικές χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις που θα σας λύσουν τα χέρια. Αρχικά, όμως καλό είναι να ενημερωθείτε για τις κατηγορίες παιδικών καθισμάτων που υπάρχουν και τα βασικά κριτήρια επιλογής τους.

Πριν από όλα, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα κάθισμα αυτοκινήτου μιας αναγνωρισμένης εταιρείας που θα έχει κατασκευαστεί από ποιοτικά υλικά και συμφώνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι κατηγορίες είναι πολλές και χωρίζονται ανάλογα με το βάρος, την ηλικία του παιδιού καθώς και ανάλογα με την κατεύθυνση αναφορικά με την θέση του μέσα στο αμάξι, δηλαδή προς το που θα κοιτάει το παιδί.

Το κριτήριο του ύψους του παιδιού (i-size ECE R129)

Τα παιδικά καθίσματα νέας γενιάς i-size ορίζουν ως βασικό κριτήριο επιλογής το ύψος του παιδιού σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα που βασίζονται στο βάρος του παιδιού.

Τι είναι όμως το i-size.

Το «i-size» είναι ένας νέος κανονισμός ασφάλειας της ΕΕ για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων (ECE R129). Παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2013 για να διευκολύνει την εφαρμογή των παιδικών καθισμάτων, να παρέχει καλύτερη προστασία από τις πλευρικές κρούσεις και να κρατά τα παιδιά προς τα πίσω στραμμένα για μεγαλύτερο διάστημα. 

Στον παρακάτω Πίνακα μπορείτε να δείτε συγκριτικά τις διαφορές του νέου Κανονισμού Ασφαλείας (i-size) ECE R129 έναντι του προηγούμενου που ίσχυε έως τώρα R44/04

 

Το κριτήριο του βάρους του παιδιού

Το κάθισμα που θα επιλέξετε όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να είναι ανάλογο του βάρους και της ηλικίας του παιδιού σας. Θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία στο κατάστημα μας με παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου ανάλογα με το βάρος του παιδιού σας. Όλα μας τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με του ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ξεχωρίζουν για τον κορυφαίο σχεδιασμό και την πρακτικότητα τους.

Υπάρχουν λοιπόν, πέντε ομάδες, χωρισμένες με βάση το βάρος και την ηλικία. Τα στοιχεία είναι προσεγγιστικά και ενδεικτικά καθώς κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Αρχικά, είναι η ομάδα 0, όπου το βάρος κυμαίνεται από την γέννηση κιόλας του μωρού σας μέχρι 10 κιλά και η ηλικία είναι από 0 ως 12 μηνών. Στην συνέχεια είναι η ομάδα 0+, με το βάρος να κυμαίνεται από τη γέννηση μέχρι 13 κιλά και την ηλικία από 0 - 15 μηνών.

Περνάμε μετέπειτα στις ομάδες 1, 2 και 3. Η ομάδα 1 αφορά βάρος από 9 μέχρι 18 κιλά και ηλικίες 9 μηνών έως 4 ετών. Στην ομάδα 2 το βάρος κυμαίνεται από 15 μέχρι 25 κιλά και ηλικίες από 4 ετών ως 8 ετών και τέλος η ομάδα 3 με βάρος από 22 μέχρι 36 κιλά και ηλικίες από 8 ετών ως 12 ετών. Να σημειώσουμε πως θα βρείτε παιδικά καθίσματα που ανήκουν σε περισσότερες από μια ομάδα και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και απαιτήσεις σας. Φυσικά όπως αναφέραμε και παραπάνω η ανάπτυξη του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του ιδανικού καθίσματος ενώ όσο εκείνο μεγαλώνει σίγουρα θα χρειαστεί να αλλάξετε μελλοντικά κάθισμα ώστε αυτό να συμβαδίζει με την ανάπτυξη του.

Το κριτήριο της κατεύθυνσης/ προσανατολισμού του παιδικού καθίσματος

Το κριτήριο αυτό είναι επίσης σημαντικό γιατί πολλοί γονείς αναρωτιούνται προς τα που είναι το ιδανικό να κοιτάζει το μωράκι αλλά και πως οι ίδιοι μπορούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο κατά την μεταφορά του. Φυσικά, μαγική συμβουλή και κανόνας δεν υπάρχει, όλα έχουν να κάνουν με τις ανάγκες σας και με το τι σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Υπάρχουν αρκετές λοιπόν κατηγορίες με βάση την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό που έχει το παιδικό κάθισμα μέσα στο αυτοκίνητο. Αναλυτικά υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές:

  1. Παιδικά Καθίσματα αυτοκινήτου στραμμένα προς τα πίσω: Τα παιδικά αυτά καθίσματα έχουν κατεύθυνση προς τα πίσω και συνίστανται ως επιλογή για το πρώτο καθισματάκι του μωρού σας. Έρευνες που αφορούν την ανάπτυξη των νεογέννητων μωρών αναφέρουν ότι τους πρώτους μήνες της ζωής τους ο αυχένας τους δεν έχει αναπτυχτεί αρκετά και το κάθισμα αυτό τους προσφέρει μια στάση σώματος που στηρίζει και κυρίως προστατεύει το κεφάλι, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη τους σε ενδεχόμενη σύγκρουση.

 

Το κάθισμα αυτό συνιστάται για νεογέννητα μωράκια ως και όταν το παιδί σας γίνει 2 ετών και ξεπεράσει το μέγιστο επιτρεπτό βάρος για το κάθισμα. Τα καθίσματα αυτά διαθέτουν ζώνες ασφαλείας και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, ενώ κάποια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σαν ριλάξ. Συνήθως τα καθίσματα της κατηγορίας αυτής αφορούν τις ομάδες 0 ή/και 0+.

Ένα από τα κορυφαία καθισματάκια της κατηγορίας αυτής είναι το Coral που με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του θα σας λύσει κυριολεκτικά τα χέρια.

 

[products1]

  1. Παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου διπλής κατεύθυνσης: Τα καθισματάκια αυτά μπορούν να τοποθετηθούν με κατεύθυνση είτε προς τα πίσω είτε προς τα εμπρός. Το χαρακτηριστικό τους αυτό τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά και προσιτά στους γονείς που θέλουν να έχουν τον έλεγχο και να είναι «καλυμμένοι» για αρκετό καιρό και για τα επόμενα στάδια ανάπτυξης του παιδιού τους. Είναι μεγαλύτερα σε όγκο και συνιστάται να στρέφονται προς τα εμπρός όταν κλείσει τα 2 έτη το παιδί.

 

Σημαντικό είναι επίσης, η ζώνη να είναι 5 σημείων για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα καθισματάκια της κατηγορίας αυτής ανήκουν στις ομάδες 0 ή/και 0+ ή/και 1. Στο site μας θα βρείτε πολλές επιλογές, μια από αυτές είναι και το Antoon RWF i-Size με κορυφαία χαρακτηριστικά. 

[products2]

 

  1. Καθισματάκια στραμμένα προς τα εμπρός: Τα καθίσματα αυτά τοποθετούνται με κατεύθυνση προς τα εμπρός κατά αποκλειστικότητα. Θα βρείτε στην κατηγορία αυτή καθίσματα που δεν έχουν ζώνη και χρησιμοποιούν την ζώνη του αυτοκίνητο για την πρόσδεση του παιδιού. Έχουν σχεδιαστεί ώστε να απορροφούν τη δύναμη μιας πλευρικής ή οπίσθιας σύγκρουσης παρέχοντας υψηλή προστασία στο κεφάλι και στους ώμους του παιδιού.

 

Τα καθισματάκια της κατηγορίας αυτής κατατάσσονται στις ομάδες 1 ή/και 2 ή/και 3. Ένα από τα τελευταία μοντέλα που έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει υψηλή προστασία στο παιδί σας είναι το Lionelo Neal 

 

[products3]

  1. Ανυψωτικά καθισματάκια: Τα ανυψωτικά καθίσματα τοποθετούνται με κατεύθυνση προς τα εμπρός με σκοπό να ανυψώνουν κατάλληλα το παιδί, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου όπως οι ενήλικες. Ορισμένα είναι εξοπλισμένα με υποβραχιόνια. Τα καθισματάκια της κατηγορίας αυτής συνηθέστερα κατατάσσονται στις ομάδες 2 ή/και 3.

Τι είναι το Isofix και τι προσφέρει στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου;

Το σύστημα Isofix συνιστά τον ασφαλέστερο και γρηγορότερο τρόπο για να τοποθετηθεί ένα κάθισμα στο αυτοκίνητο. Είναι ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό που στην αναζήτηση της αγοράς παιδικού καθίσματος θα σας απασχολήσει. Σε περίπτωση απότομης κίνησης ή αντίδρασης του παιδιού αλλά και σε μια  ενδεχόμενη σύγκρουση, το παιδί παραμένει ασφαλές και επηρεάζεται σε μικρό βαθμό καθώς η σύνδεση του καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά ασφαλής.

Υπάρχουν δύο τρόποι στήριξης, αυτός με την βοήθεια των ζωνών ασφαλείας του αυτοκινήτου και αυτός με τη χρήση του συστήματος Isofix. Η πρώτη στήριξη με το παιδικό κάθισμα συγκρατείται με τη βοήθεια των ζωνών ασφαλείας που περνούν μέσα από ειδικές υποδοχές του καθίσματος. Ενώ στον δεύτερο τρόπο γίνεται χρήση των ειδικών συνδέσμων του αυτοκινήτου, που υποχρεωτικά έχουν τα αμάξια που κατασκευάζονται από το 2011 και έπειτα.

Το σύστημα λοιπόν, Isofix χρησιμοποιεί τρία σημεία στήριξης. Τα δύο είναι οι προαναφερόμενοι σύνδεσμοι που βρίσκονται ανάμεσα στη πλάτη και το κάθισμα της πολυθρόνας του αυτοκινήτου και το τρίτο σημείο είναι είτε ένα πόδι στήριξης στο δάπεδο του αυτοκινήτου, είτε μία ζώνη που στερεώνεται στο πίσω μέρος του πίσω καθίσματος ή στο πορτ παγκάζ. Το σύστημα αυτό όπως καταλαβαίνετε προσφέρει μεγάλη σταθερότητα και προστασία κατά την μεταφορά του παιδιού μέσα στο αυτοκίνητο.

Σύγκριση ανάμεσα στους δύο τρόπους στήριξης

Αναρωτιέστε λοιπόν σε τι διαφέρουν οι δύο τρόποι στήριξης και ποιον πρέπει να επιλέξετε. Παρακάτω σας αναλύουμε την κάθε επιλογή.

  • Στήριξη με ζώνες ασφαλείας: Αρχικά, αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας, η στήριξη με ζώνη είναι ασφαλής εφόσον τοποθετηθεί σωστά και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του καθίσματος. Αναφορικά με την τοποθέτηση απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερος χρόνος για την ορθή τοποθέτησή του καθίσματος. Τέλος, η στήριξη με ζώνες ασφαλείας είναι συμβατή και με παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων και συνιστά σαφώς την οικονομικότερη λύση.
  • Στήριξη με σύστημα Isofix: Η στήριξη με το σύστημα Isofix είναι επίσης ασφαλής εφόσον γίνει σωστή τοποθέτηση και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του καθίσματος. Ένα από τα βασικά πλεονέκτημα του συστήματος αυτού είναι η διευκόλυνση που σας προσφέρει στην γρήγορη και σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος. Ως επιλογή είναι συμβατή με αυτοκίνητά που υποστηρίζουν το σύστημα Isofix, ωστόσο μερικά καθίσματα μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα που δεν είναι εξοπλισμένα με το σύστημα αυτό με τη χρήση των ζωνών ασφαλείας του αυτοκίνητου. Αναφορικά με το κόστος του αυτό είναι ακριβότερο σε σχέση με στήριξη με ζώνη.

Χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές                                                                       

Είναι σημαντικό και απαραίτητο να τηρούνται πάντα οι οδηγίες τοποθέτησης του καθίσματος που δίνει ο κατασκευαστής και το φυλλάδιο αυτού. Η σωστή και σταθερή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος είναι αυτή που θα εξασφαλίσει και την ασφάλεια του παιδιού. Η συμβατότητα με το αυτοκίνητο είναι ακόμη ένα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας καθώς το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να ταιριάζει με το αυτοκίνητο σας.

Τα καθισματάκια που είναι συμβατά με όλα σχεδόν τα μοντέλα αυτοκινήτων χαρακτηρίζονται ως Universal, ενώ υπάρχουν και αλλά που αφορούν πιο συγκεκριμένα μοντέλα. Αν θέλετε να είστε σίγουροι για την επιλογή σας τότε θα πρέπει να επιλέγετε την ένδειξη ECE R 44/03 ή ECE R 44/04 που πιστοποίει ότι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που πρόκειται να αγοράσετε πληροί όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Σε γενικές γραμμές μπορείτε να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να ενημερωθείτε αναλυτικά για κάθε κάθισμα. Πάρτε τον χρόνο σας και δείτε όλες τις επιλογές. Μπορείτε επίσης αφού αγοράσετε το κάθισμα για το μωρό σας να επιλέξετε και ένα κάλυμμα ώστε να μπορείτε να το αλλάζετε και να το πλένετε τακτικά διατηρώντας καθαρό το κάθισμα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, οι ζώνες ασφαλείας του καθίσματος πρέπει να έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα για το παιδί, ώστε να το προστατεύουν  και να το κρατούν στην θέση του. Προσέχουμε πάντα οι ζώνες ασφαλείας να μην έχουν συστραφεί αλλά να είναι τεντωμένες και να έχουν τοποθετηθεί σωστά. Ελέγχουμε για την ορθή ασφάλιση τους και αν το παιδί είναι άνετο στο καθισματάκι. Καλό είναι να μην του φοράμε χοντρά και άβολα ρούχα.

Ρυθμίζουμε επίσης κατάλληλα την ανάκληση έτσι ώστε το κεφαλάκι του να μην πέφτει μπροστά όταν κοιμάται. Υπάρχουν μοντέλα που δίδουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ανάκλησης και όταν το παιδί κάθεται, ενώ αλλά απαιτούν τη ρύθμισή της προτού βάλουμε το παιδί στο κάθισμα. Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης ελέγχουμε την σταθερότητα του. Επιπρόσθετα αν το παιδί έχει μεγαλώσει και δεν χωράει σωστά πλέον στο κάθισμα ή αν υπάρχουν σημαντικές φθορές σε αυτό τότε είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί με ένα νέο, κατάλληλο με το βάρος, την ηλικία και το ύψος  του παιδιού.

Ενώ τέλος, το σημαντικότερο όλων είναι να χρησιμοποιούμε το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου για όλες τις διαδρομές, ανεξαιρέτως του μεγέθους της απόστασης.

Μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα καθίσματα αυτοκινήτου εδώ.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο σχόλιο