211 1821910211 1821910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

Πείτε όχι στα Πλαστικά Μπουκάλια - Δημιουργήστε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά σας

Posted by   Rock Sugar
01/02/2019
0

Το παγκόσμιο κίνημα κατά της χρήσης των πλαστικών είναι πλέον γεγονός.

Τι σημαίνει όμως αυτό για το περιβάλλον και την υγεία μας;

Οι περισσότεροι από εμάς το έχουν ακούσει.  Αντικρίζοντας όμως το θέμα ψυχρά και ρεαλιστικά εύκολα παρατηρεί κανείς, ότι σε ορισμένους δεν έχει προκαλέσει καμία αίσθηση, άλλοι το ακολουθούν επειδή είναι τάση αντιμετωπίζοντάς το επιφανειακά και κάποιοι άλλοι έχουν παρουσιάσει μια στοιχειώδη ευαισθητοποίηση στην οποία όμως λείπει η ουσιαστική πληροφόρηση.

Δεν αδικώ καμία από τις ανωτέρω "περιπτώσεις" ωστόσο, γιατί με μια πρόχειρη πλοήγηση συνειδητοποιεί κανείς ότι τα περισσότερα άρθρα που υπάρχουν εστιάζουν κυρίως στην περιβαλλοντική πλευρά ή αναφέρονται σε αυστηρούς επιστημονικούς όρους και χημικές ενώσεις. Έτσι ακούμε ή διαβάζουμε άγνωστες λέξεις όπως BPA,BPF,BPS, τα οποία όλοι έχουμε καταλάβει ότι είναι κάτι κακό και έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε φράσεις του τύπου "Α! Είναι BPA Free; Τέλεια, άρα είναι ασφαλές", χωρίς να ξέρουμε στην ουσία τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα, θεωρώ ότι αξίζει κανείς να καταλάβει πραγματικά και ουσιαστικά γιατί πρέπει να αποβάλλουμε τα πλαστικά μπουκάλια μια για πάντα από τη ζωή μας.

Οι επιπτώσεις τους όπως προαναφέραμε χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτή του Περιβάλλοντος και της Ανθρώπινης Υγείας.

Θα δούμε περιεκτικά την κάθε μία εξ' αυτών:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Επέλεξα να σας παρουσιάσω αυτές τις θλιβερές επιπτώσεις δίνοντας τους μια πιο ευχάριστη διάσταση, αν μπορεί κανείς να το πει αυτό, σε μορφή Quiz, ως εξής:

Θα γράφω τις ερωτήσεις κι εσείς μπορείτε αν έχετε τη διάθεση και να κάνετε την δική σας εικασία πριν διαβάσετε τις απαντήσεις. Αν δεν έχετε διάθεση για κάτι τέτοιο, σίγουρα είναι ένας πολύ πιο "εύπεπτος" τρόπος να πληροφορηθείτε επί του θέματος από μια επιστημονική έκθεση.

Πού καταλήγουν τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια;

Στα σκουπίδια και στη συνέχεια στη θάλασσα και τους ωκεανούς μας. Από εκεί είτε διασπώνται και απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες ή καταλήγουν στα στομάχια άμοιρων ζώων ξεκληρίζοντας το ήδη καταπονημένο ζωικό μας βασίλειο. Παρόλο που είπα ότι θα αποφύγω την αναφορά αριθμών, αυτόν θα σας τον πω γιατί νομίζω θα μείνετε το ίδιο εμβρόντητοι με εμένα όταν το διάβασα..Ξέρετε λοιπόν πόσα πλαστικά μπουκάλια καταναλώνει μια τόση δα χώρα μέσα σε ένα χρόνο όπως είναι η Ελλάδα; 700.000 (!)

Και αν βιαστείτε να σκεφτείτε τι γίνεται με την ανακύκλωση, η επόμενη πρόταση θα έρθει σαν πέλεκυς καθώς μόνο 1 στα 5 πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται (https://www.wwf.gr/news/2092-sos-2).

 

Πόσα χρόνια θέλει ένα πλαστικό μπουκάλι για να αποσυντεθεί;

Εντάξει, πάλι θα αναφερθώ σε αριθμό, αλλά ξέρετε κάτι; Μερικά πράγματα είναι απλά μαθηματικά, δυστυχώς. Σκεφτείτε ένα νούμερο.. Είμαι σίγουρη ότι η απάντηση θα απέχει πολύ, ακόμα και από την πιο τολμηρή εικασία..

450 χρόνια (!)

Το πλαστικό μπουκάλι δηλαδή θα "στοιχειώσει"  και θα έχει άπλετο χρόνο να αλλοιώσει το περιβάλλον πολλών γενεών μετά τη δική μας και αυτής των παιδιών μας.

Τι είναι τα BPA,BPF,BPS  (αυτές οι τόσο διαδεδομένες άγνωστες λέξεις που ακούμε ξανά και ξανά)

Είναι χημικά στοιχεία που ονομάζονται δισφαινόλες και βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.

Και πως καταλήγουν να είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον;

Όταν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες ή υπεριώδη ακτινοβολία και σε συνδυασμό με το , απελευθερώνονται στο νερό των ωκεανών όπου στοιβάζονται χιλιάδες πλαστικά κάθε χρόνο. Και τη συνέχεια μπορείτε να τη μαντέψετε..από το νερό, στο πλαγκτόν, από εκεί στο ψάρι, μετά στο πιάτο σας και στο τέλος στο στομάχι το δικό σας ή του παιδιού σας. Θα αναλύσουμε στο κομμάτι των επιπτώσεων της ανθρώπινης υγείας που ακολουθεί αμέσως τώρα για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τον οργανισμό μας.

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ

Τί προκαλούν τα χημικά των πλαστικών μπουκαλιών στον οργανισμό μας;

Η δισφαινόλη Α , ή αλλιώς BPA, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί διατάραξη των επιπέδων των  ορμονών στο σώμα μας και έχει ακόμη συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνων όπως επίσης με την παχυσαρκία, αποβολή, στειρότητα και νευρολογικές διαταραχές. Σας έφτιαξα τη διάθεση, είμαι σίγουρη. Δυστυχώς όμως,  τα ανωτέρω δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μου, αλλά στοιχεία επιστημονικών ερευνών.

Αλλά εντάξει, ας μην κατηγορούμε μόνο αυτή τη μικρή διάσημη λεξούλα για όλα τα κακά. Στο πλαστικό περιέχονται και οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες κατηγορούνται για πρόκληση στειρότητας και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες. Παράλληλα αποτελούν έναν κίνδυνο μείζονος σημασίας για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς συσχετίζονται με απώλεια κύησης καθώς και  γενετικές ανωμαλίες στα αρσενικά έμβρυα.

Ναι όλα αυτά σε ένα μικρό, φαινομενικά αθώο πλαστικό μπουκάλι νερού μιας χρήσης.

 

Πώς καταλήγουν τα επιβλαβή χημικά μέσα στον οργανισμό μας;

Τον πρώτο τρόπο τον αναλύσαμε πιο πάνω ακλουθώντας την νοητή γραμμή της τροφικής αλυσίδας:

θάλασσα->πλαγκτόν->ψάρι->στομάχι

Κι εκεί που αναρωτιέσαι ότι αν βγάλεις τα θαλασσινά από την διατροφή σου όλα καλά, όλα ανθηρά, σου έχω και αυτό:

Αυτά τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού που συναντάτε σε πολλαπλά πιθανά σημεία της καθημερινότητάς σας, δυστυχώς δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε σε ποιες συνθήκες έχουν εκτεθεί. Έτσι, αν έχουν παραμείνει στην ζέστη ή κάτω από τον ήλιο, ή απλά είναι πολυκαιρισμένα, οδηγούν στην απελευθέρωση των χημικών ουσιών από τα τοιχώματά τους στο νερό που βρίσκεται στο εσωτερικό τους και κάπως έτσι αποκτούν το εισιτήριο για τον οργανισμό σας.

Νομίζω ότι πλέον σε αυτό το σημείο του κειμένου έχετε αντιληφθεί την βαρύτητα και την σοβαρότητα του  προβλήματος των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης. Ο λόγος όμως συγγραφής του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι η "τρομοκρατία" επί του θέματος, αλλά η πληροφόρηση και η παροχή της λύσης του.

Ας περάσουμε λοιπόν στο ευχάριστο μέρος τώρα για να σας φτιάξω λίγο τη διάθεση λέγοντάς σας ότι η λύση είναι πολύ απλή, εύκολη και ευχάριστη:

Αντικαθιστούμε τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα που θα είναι όλοδικά μας, όμορφα, πρακτικά και πιστοί μας φίλοι κάθε στιγμή της ημέρας.

 

Ναι! Μόλις αποκτήσατε έναν πολύ σοβαρό λόγο για να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας και στο περιβάλλον.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις επιλογές μας.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Τα γυάλινα και τα BPA Free οικολογικά πλαστικά μπουκάλια.

Και τα δύο έχουν τους "φανατικούς θαυμαστές" τους και θα σας πω σύντομα τους λόγους  για το κάθε ένα για να μπορέσετε να κατατάξετε τον εαυτό σας σε μία από τις δύο πλευρές των "fans".

Τα γυάλινα μπουκάλια είναι για αυτούς που δικαίως πιστεύουν ότι το πιο καθαρό μέσο για το πόσιμο νερό ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα είναι το γυαλί. Η αλήθεια είναι ότι ένα δίκιο το έχουν καθώς:

Αν λοιπόν ταυτιστήκατε με τα χαρακτηριστικά της ανωτέρω κατηγορίας τότε σίγουρα ανήκετε στην κατηγορία αυτών που προτιμούν τα γυάλινα έναντι των πλαστικών μπουκαλιών.  Κι επειδή  μπουκάλι από μπουκάλι διαφέρει και θέλουμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε την οικολογική σας πράξη χωρίς να σπαταλήσετε τον πολύτιμο χρόνο σας αναζητώντας την καλύτερη επιλογή, πατώντας εδώ θα βρείτε τα πιο ιδιαίτερα γυάλινα μπουκάλια της αγοράς με design που θα σας ενθουσιάσει!

Η άλλη κατηγορία των θαυμαστών θέλουν επί της ουσίας όλα τα παραπάνω που πληρούν τα γυάλινα μπουκάλια, αλλά σε μια πιο "ελαφριά¨ επιλογή. Και η καταλληλότερη λύση σε αυτό είναι τα BPA Free μπουκάλια με υλικό κατασκευής ότι καλύτερο και πιο οικολογικό υπάρχει στο είδος του πλαστικού που είναι το EASTMAN TRITAN, τα οποία:

Και επειδή θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και με τις δύο κατηγορίες, πατώντας εδώ θα βρείτε τα πιο υπέροχα BPA Free μπουκάλια νερού, διακοσμημένα με τα πιο όμορφα abstract , minimal  ή παιχνιδιάρικα μοτίβα για να διαλέξετε το ιδανικότερο για εσάς ή το παιδί σας.

Συμπέρασμα

Μπορεί να δει κανείς λοιπόν ότι σίγουρα το πρόβλημα των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης είναι σοβαρό και κρύβει μεγάλους κινδύνους για την υγεία μας και το περιβάλλον. Η αλήθεια όμως είναι ότι εμείς έχουμε την δύναμη να το αλλάξουμε αυτό κάνοντας τις σωστές κινήσεις, καταργώντας τα από τη ζωή μας δια παντός με την επιλογή επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών. Έτσι θα έχουμε προσθέσει ένα λιθαράκι στην εξασφάλιση ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά μας ενώ παράλληλα τους καλλιεργούμε την αίσθηση σεβασμού προς τη φύση και το περιβάλλον.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο σχόλιο