211 1821910211 1821910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

Πως τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά μας

Posted by   Rock Sugar
16/03/2022
0

Παιδιά και κατοικίδια, μια σχέση μαγική, ξεχωριστή αλλά και με τόσα οφέλη στην νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού,

Αν σκέφτεστε να εμπλουτίσετε την οικογένειά σας με ένα κατοικίδιο ζώο, τότε σίγουρα το παρόν άρθρο θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.

Ενισχύουν την αυτοεκτίμηση

Αν τα παιδιά συμμετέχουν στην φροντίδα των κατοικίδιων ζώων, αναπτύσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης με την επίτευξη κάθε εργασίας. Η συμμετοχή αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει να χτίσουν μια αίσθηση ανεξαρτησίας και αυτονομίας. Επιπλέον, η σχέση με το κατοικίδιό βοηθά να δουν τον εαυτό τους με θετικό τρόπο ενώ δίνει μια αίσθηση σκοπού. οικοδομεί την πίστη στον εαυτό τους και βοηθά στην βελτίωση των κοινωνικών και συναισθηματικών τους δεξιοτήτων.

Προσφέρουν παρηγοριά

Τα ζώα είναι επίσης μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς κυρίως για τα παιδιά. Σε μια μελέτη ρωτήθηκε μια ομάδα 5χρονων ιδιοκτητών κατοικίδιων τι έκαναν όταν ένιωθαν θλίψη, θυμό, φόβο ή όταν είχαν ένα μυστικό να μοιραστούν. Το περισσότερο από το 40 τοις εκατό ανέφερε αυθόρμητα ότι στράφηκε στα κατοικίδιά του. Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που λαμβάνουν υποστήριξη από τα κατοικίδια τους αξιολογήθηκαν από τους γονείς τους ως λιγότερο αγχώδη και απομονωμένα.

Δένουν την οικογένεια

Ένα κατοικίδιο είναι συχνά το επίκεντρο των δραστηριοτήτων που κάνουν οι οικογένειες μαζί. Όλοι παίρνουν τον σκύλο βόλτα, ή συμμετέχουν στην περιποίηση και το τάισμα ή κάθονται στο πάτωμα και παίζουν μαζί του. Μέσω αυτής της διαδικασίας ενισχύεται η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Υποστηρίζουν τον υγιεινό τρόπο ζωής

Οι δραστηριότητες με τα κατοικίδια όπως τρέχοντας με το σκυλάκι ή παίζοντας με το κουνελάκι στον κήπο, προτρέπουν τα παιδιά να κινηθούν και να βρίσκονται εκτός σπιτιού. Επιπρόσθετα αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο εκτόνωσης του παιδιού από την απαιτητική καθημερινότητά του.

Βοηθούν στη μάθηση

Όλα τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την παρουσία ενός φιλαράκου με πόδια χωρίς κριτική σε επίπεδο γνώσης. Σε μια μελέτη, τα παιδιά κλήθηκαν να διαβάσουν μπροστά σε έναν συνομήλικο, έναν ενήλικα και έναν σκύλο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα άγχους τους και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ήταν πιο χαλαρά γύρω από το ζώο, όχι με τους ανθρώπους

Μειώνουν τις αλλεργίες

Έχει διαπιστωθεί ότι τα κατοικίδια μειώνουν την εμφάνιση ορισμένων αλλεργιών στο παιδί. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα 474 μωρών από τη γέννηση έως την ηλικία των 7 περίπου βρήκε ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε σκυλιά ή γάτες ως μωρά είχαν λιγότερο από τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν κοινές αλλεργίες από τα παιδιά που δεν είχαν κατοικίδια στο σπίτι.

Αναπτύσσουν το αίσθημα φροντίδας

Ελάχιστες φορές τα παιδιά φροντίζουν άλλα ζωντανά όντα εκτός από τα κατοικίδια, Μια έρευνα παρακολούθησε πόσο χρόνο περνούσαν τα παιδιά άνω των 3 ετών φροντίζοντας ενεργά τα κατοικίδια ζώα τους έναντι του χρόνου των παιδιών με μικρότερα αδέρφια για να ασχοληθούν μαζί τους.και τα παιδιά με κατοικίδια πέρασαν 10,3 λεπτά έναντι αυτών με μικρότερα αδέρφια που πέρασαν μόνο 2,4 λεπτά.

Διδάσκουν τον κύκλο της ζωής

Το να έχει ένα παιδί κατοικίδιο, το βοηθά να αντιληφθεί σημαντικές έννοιες της ζωής, όπως η αναπαραγωγή, οι ασθένειες αλλά και την απώλεια και μέσα άπο αυτήν την εμπειρία, "οπλίζεται" για να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις.

Είναι η χαρά της ζωής

Εκτός από τα ατελείωτα παιχνίδια και τις αγκαλιές, μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μικρές αλληλεπιδράσεις με ζώα κάνουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο να παράγει ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που συχνά αναφέρεται ως «χημική ουσία της αγκαλιάς». Η ωκυτοκίνη αυξάνει τα συναισθήματα χαλάρωσης, εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης ενώ μειώνει το στρες και το άγχος.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο σχόλιο