211 1821910211 1821910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

Ποδήλατο ισορροπίας ή πατίνι;

Posted by   Rock Sugar
25/11/2021
0

Έρχεται η στιγμή που το μωρό γίνεται πλέον νήπιο και μαζί του εξελίσσονται οι αντοχές και τα επίπεδα ενέργειάς του. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη της αύξησης των δραστηριοτήτων στους εξωτερικούς χώρους που σίγουρα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκτόνωσης του παιδιού.  Αυτή είναι συνήθως και η περίοδος που οι γονείς αρχίζουν την αναζήτηση για τους πρώτους "τροχούς" του παιδιού. Και εκεί ακριβώς προκύπτει το πρώτο βασικό δίλημμα:

Ποδήλατο ισορροπίας ή παιδικό πατίνι;

Το παρόν άρθρο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους γονείς να κάνουν την καλύτερη επιλογή ανάμεσα στο ποδήλατο ισορροπίας και το παιδικό πατίνι scooter. Για να γίνει αυτό πρέπει αρχικά να αναλυθεί τι είναι το καθένα εξ'αυτών και τι προσφέρει στο παιδί.

Τι είναι το ποδήλατο ισορροπίας;

To ποδήλατο ισορροπίας είναι ένα ποδήλατο χωρίς πετάλια. Ενώ έχει πλαίσιο, πιρούνι, τιμόνι, τροχούς, και σέλα,  δεν έχει σύστημα μετάδοσης κίνησης (δηλαδή πετάλια και αλυσίδα). Για να προχωρήσουν μπροστά τα παιδιά σπρώχνουν το έδαφος με τα πόδια τους, όπως οι Flintstones.

Κάτι άλλο που απουσιάζει επίσης από τα παιδικά ποδήλατα ισορροπίας είναι σταθεροποιητές (δηλαδή οι βοηθητικές ρόδες.). Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν τα πόδια τους στο έδαφος, μπορούν να αναπτύξουν την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων τους, καθώς δεν υποστηρίζονται από βοηθητικές ρόδες. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν πρώτα την ισορροπία τους, πριν προχωρήσουν στην χρήση ενός κανονικού ποδηλάτου με πετάλια.

Πως λειτουργεί το ποδήλατο ισορροπίας;

Το "μυστικό" του ποδηλάτου ισορροπίας είναι ότι διαχωρίζει τα δύο βασικά συστατικά της ποδηλασίας εστιάζοντας στην ισορροπία και βγάζοντας εντελώς από την εξίσωση το κομμάτι της χρήσης των πεταλιών. Αυτό βοηθά το παιδί να αναπτύξει την δεξιότητα της ισορροπίας χρησιμοποιώντας διαισθητικά την δύναμη των ποδιών του για να κινήσει το ποδήλατο και να το κατευθύνει σωστά εμπλέκοντας τους μύες του κορμού του για να επιτύχει τον απόλυτο συντονισμό στις κινήσεις του. Όταν το παιδί τελειοποιήσει τον χειρισμό του ποδηλάτου ισορροπίας θα μπορεί να τρέχει, να περνάει εμπόδια και έχοντας αποκτήσει τον τέλειο έλεγχο, θα είναι σε θέση να μεταβεί σε κανονικό πλέον ποδήλατο με πετάλια και σύστημα κίνησης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά παιδιά μετά την χρήση του ποδηλάτου ισορροπίας παρουσιάζουν μια μεγάλη ευκολία στην μετάβαση στο κανονικό ποδήλατο πολλές φορές προσπερνώντας ακόμα και το στάδιο της χρήσης των βοηθητικών. Έτσι πολλοί γονείς θα παρατηρήσουν ότι αμέσως μόλις το παιδί ανέβει σε ένα κανονικό ποδήλατο και εξοικειωθεί με την χρήση των πεταλιών και των φρένων, αξιοποιώντας την τέχνη του χειρισμού της στάσης και του βάρους του σώματός που έχει τελειοποιήσει με το ποδήλατο ισορροπίας είναι σε θέση να χειριστεί το κανονικό ποδήλατο χωρίς τις βοηθητικές.

ποδήλατο-ισορροπίας

Όσον αφορά το παιδικό ποδήλατο με βοηθητικές και το ποδήλατο ισορροπίας ανακύπτει συχνά η απορία:

Αξίζει κάποιος να επενδύσει πρώτα στην αγορά ενός ποδηλάτου ισορροπίας πριν από το ποδήλατο με βοηθητικές;

Έχει παρατηρηθεί ότι με την χρήση των ποδηλάτων με βοηθητικές ρόδες τα παιδιά βασίζονται κατά κύριο λόγο στην συμβολή των βοηθητικών με αποτέλεσμα να μην εξασκούν την δική τους ισορροπία στον χειρισμό του ποδηλάτου. Η εκμάθηση της ισορροπίας είναι το βασικότερο συστατικό για την μετάβαση στο κανονικό ποδήλατο καθώς η χρήση των πεταλιών και του φρένου απαιτούν συγκριτικά πολύ λιγότερο χρόνο εξοικείωσης.

Ακόμα ένα βασικό γεγονός είναι ότι στο ποδήλατο ισορροπίας το παιδί μαθαίνει να συσχετίζει την στάση του σώματος με την επιθυμητή κατεύθυνση που θέλει να δώσει. Αυτό απαιτείται και στον χειρισμό των κανονικών ποδηλάτων και πρακτικά σημαίνει ότι με το ποδήλατο ισορροπίας το παιδί στις στροφές ενστικτωδώς δίνει στο σώμα του αντίθετη κλίση από αυτή του τιμονιού, ενώ την περίπτωση των ποδηλάτων με βοηθητικές το παιδί διατηρεί ακριβώς την ίδια στάση σώματος αφού το βάρος της ισορροπίας και της κατεύθυνσης το επωμίζεται η μια εκ των δύο βοηθητικών ροδών.

Ποια ηλικία είναι καταλληλότερη για την αγορά ενός ποδηλάτου ισορροπίας;

Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς ποδήλατα ισορροπίας από 1 έτους έως και 7 ετών. Ωστόσο ενδείκνυται η πρώτη αγορά ποδηλάτου ισορροπίας να γίνεται στην ηλικία των 2 ετών, καθώς το παιδί τότε αποκτάει καλύτερη αίσθηση του σώματος και ελέγχει σε μεγαλύτερο βαθμό τις κινητικές του ικανότητες. Βασική προϋπόθεση της χρήσης του ποδηλάτου ισορροπίας είναι τα πόδια του παιδιού να φτάνουν στο έδαφος όσο εκείνο κάθεται στην σέλα.  Μια πρώιμη αγορά του ποδηλάτου ισορροπίας ίσως αποθαρρύνει το παιδί από την μελλοντική του χρήση λόγω αδυναμίας της σωστής χρήσης του , αφού αν δεν φτάνει να ακουμπήσει το έδαφος σωστά στέκεται όρθιο στον χώρο μεταξύ του τιμονιού και της σέλας και στην ουσία καταλήγει να περπατάει με το ποδήλατο ανάμεσα στα πόδια του. Έτσι λοιπόν για να επιλέξετε το καλύτερο ποδήλατο ισορροπίας είναι βασικό να λάβετε υπόψη σας τις κατευθυντήρες οδηγίες της κατασκευαστικής εταιρείας όσον αφορά την προτεινόμενη ηλικία χρήσης και το βάρος του παιδιού.

Πατήστε εδώ για να επιλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο ισορροπίας επιλέγοντας από τα φίλτρα την ηλικία και το βάρος του παιδιού.

[products1]

Τι είναι το παιδικό πατίνι;

Το παιδικό πατίνι (ή παιδικό scooter όπως μπορεί να το συναντήσετε) είναι ένα όχημα που αποτελείται από τρία βασικά μέρη, το deck, το τιμόνι και τις ρόδες. Για την καλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια τα πατίνια για παιδιά μικρής ηλικίας αποτελούνται συνήθως από τρεις ρόδες και το deck τους είναι καλυμμένο από αντιολισθητική επιφάνεια. Το τιμόνι προσαρμόζεται σε διαφορετικά ύψη για να παρέχει καλύτερο χειρισμό αλλά και να μπορεί να μεγαλώνει μαζί με το παιδί για αυτό και τα περισσότερα παιδικά πατίνια έχουν μεγάλο ηλικιακό εύρος χρήσης. Τα παιδικά scooter αυτού του είδους συνήθως δεν αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα όσο τα αντίστοιχα πατίνια με δύο ρόδες για να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα από τους λιλιπούτειους αναβάτες τους.

Μπορείτε να βρείτε διαφορά είδη που το καθένα έχει τα δικά του προτερήματα όπως:

  • Αναδιπλούμενο πατίνι

Για εύκολη μεταφορά και εξοικονόμηση χώρου

  • Πατίνι με κάθισμα 3 σε 1

Για χρήση από πολύ μικρή ηλικία με την βοήθεια του καθίσματος. Τα πατίνια αυτού του είδους συνήθως έχουν και αφαιρούμενη λαβή κατεύθυνσης που χειρίζεται ο γονέας

  • Παιδικό πατίνι με φωτάκια Led

Τα φωτάκια στις ρόδες δεν απαιτούν φόρτιση και η ένταση τους εξαρτάται από την ταχύτητα του παιδιού, ενώ παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τον χειρισμό του πατινιού σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

  • Πατίνι για "κόλπα"

Είναι πατίνι με δύο τροχούς και τιμόνι σε σχήμα "V" συνήθως και απευθύνονται σε ελαφρώς μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών καθώς απαιτούν περισσότερη ισορροπία και χρειάζονται πιο επιδέξιους αναβάτες για τον σωστό χειρισμό τους

παιδικό-πατίνι-scooter

Πως λειτουργεί το παιδικό πατίνι;

Το παιδί τοποθετεί το ένα πόδι πάνω στο deck (συνήθως το πόδι που χρησιμοποιεί περισσότερο) και κρατώντας το τιμόνι σπρώχνει με το άλλο πόδι δίνοντας ώθηση που προκαλεί την κίνηση του πατινιού.

Η ιδιαιτερότητα του παιδικού πατινιού έγκειται στο γεγονός ότι το τιμόνι δεν στρίβει όπως στην περίπτωση του ποδηλάτου ισορροπίας. Το παιδί χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος, γέρνοντας προς την πλευρά που θέλει να στρίψει και έτσι δίνει στο πατίνι την επιθυμητή κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό οι μύες του κορμού προσφέροντας στο παιδί την απαραίτητη ενδυνάμωση, ενώ ο συνδυασμός με την κίνηση των ποδιών οδηγούν σε έναν πολύ καλό μυϊκό συντονισμό.

Ο σχεδιασμός του πατινιού εξασφαλίζει ότι το παιδί μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει από αυτό με ιδιαίτερη ευκολία. Αυτό συμβαίνει καθώς το deck είναι αρκετά χαμηλό και η όρθια στάση κρατώντας το τιμόνι βγαίνει φυσικά στα παιδιά. Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι το πατίνι για τις μικρότερες ηλικίες που αποτελείται από τρεις ρόδες είναι αυτοστήρικτο, που σημαίνει ότι το παιδί μπορεί απλά να ανέβει και να το χρησιμοποιήσει, χωρίς να απαιτείται αν το σηκώσει πρώτα, ή να το στηρίξει κάπου κατεβαίνοντας από αυτό.

Ποια ηλικία είναι καταλληλότερη για την αγορά ενός παιδικού πατινιού;

Η χρήση του παιδικού scooter έχει να κάνει με το είδος του, αν δηλαδή είναι απλό παιδικό πατίνι ή 3 σε 1. Το κανονικό παιδικό πατίνι είθισται να χρησιμοποιείται από την ηλικία των δύο ετών περίπου που το παιδί έχει καλύτερο έλεγχο πάνω στον μυϊκό συντονισμό του σώματός  του. Στην περίπτωση του πατινιού 3 σε 1 η χρήση ξεκινάει πολύ νωρίτερα, από την ηλικία των 18 κιόλας μηνών. καθώς έχουν τρία στάδια χρήσης:

  • Αρχικά το παιδί κάθεται στο κάθισμα και ο χειρισμός γίνεται από τον γονέα με την βοήθεια της ειδικής λαβής
  • Στη συνέχεια αφαιρείται η λαβή του γονέα και το παιδί κινεί το πατίνι σπρώχνοντας με τα πόδια του όσο κάθεται στο κάθισμα
  • Όταν είναι πλέον έτοιμο μπορεί να αφαιρεθεί το κάθισμα και να χρησιμοποιηθεί ως κανονικό τρίτροχο πατίνι

Τώρα που έγινε εκτενής ανάλυση του ποδηλάτου ισορροπίας και του παιδικού πατινιού μπορούμε να προχωρήσουμε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Πλεονεκτήματα ποδηλάτου ισορροπίας:

  • Η εκμάθηση ποδηλάτου ισορροπίας αποτελεί ένα στάδιο κλειδί για την μετάβαση στην χρήση του κανονικού ποδηλάτου
  • Το γεγονός ότι το ποδήλατο έχει δύο ρόδες σε αντίθεση με το παιδικό πατίνι που έχει τρεις, μυεί το παιδί και σε άλλες πολύ χρήσιμες διαδικασίες, καθώς για να το χρησιμοποιήσει πρέπει πρώτα να το σηκώσει, να το στηρίξει και να περάσει το πόδι του πάνω από τον σκελετό για να μπορέσει να καθίσει στην σέλα. Αυτή ακριβώς την διαδικασία θα χρησιμοποιεί αργότερα και για την χρήση του κανονικού ποδηλάτου
  • Οι δύο ρόδες του ποδηλάτου ισορροπίας επιπρόσθετα οδηγούν το παιδί να εξασκήσει και βελτιώσει σε μεγαλύτερο βαθμό την ισορροπία του
  • Αποτελεί καλύτερο μέσο από το παιδικό πατίνι αν σκοπεύετε να διανύσετε με το παιδί μια μεγάλη απόσταση καθώς καλύπτει περισσότερη απόσταση με μικρότερη προσπάθεια, ενώ μπορεί και κινείται με μεγαλύτερη ευκολία σε ανώμαλες επιφάνειες όπως είναι οι χωματόδρομοι

Μειονεκτήματα ποδηλάτου ισορροπίας:

  • Είναι πιο βαρύ σε σχέση με το παιδικό πατίνι
  • Πιάνει περισσότερο χώρο στην μεταφορά ή την αποθήκευσή του καθώς ως επί το πλείστον δεν είναι αναδιπλούμενα
  • Έχει μικρότερο ηλικιακό εύρος χρήσης συγκριτικά με το παιδικό πατίνι

Πλεονεκτήματα παιδικού πατινιού:

  • Έχει μικρό μέγεθος και είναι ελαφρύτερο από το ποδήλατο ισορροπίας, έτσι είναι αρκετά ευκολότερο στον γονιό να το κουβαλήσει όταν το παιδί κουραστεί
  • Είναι ιδανική επιλογή αν χρησιμοποιείτε με το παιδί τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Έχει πολλές επιλογές που τα κάνει εξτρα διασκεδαστικά όπως τα φωτάκια στους τροχούς
  • Η χρήση του παιδικού πατινιού διαρκεί πολύ περισσότερο από αυτή του ποδηλάτου ισορροπίας καθώς ξεκινάει νωρίτερα με τα πατίνια 3 σε 1 και συνεχίζει έως αργότερα χάρη στο ρυθμιζόμενο ύψος του τιμονιού του

Μειονεκτήματα του παιδικού πατινιού:

  • Το γεγονός ότι το τιμόνι δεν στρίβει και το παιδί πρέπει να γείρει το σώμα του προς την κατεύθυνση που επιθυμεί να καθοδηγήσει το πατίνι, καθιστά την εξοικείωσή του με αυτό ελαφρώς δυσκολότερη
  • Έχει μικρές ρόδες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διανύσει ανώμαλες επιφάνειες, ενώ αν το παιδί κινείται με μεγάλη ταχύτητα και η ρόδα βρει στο πεζοδρόμιο να υπάρχει τα ενδεχόμενο να ανασηκωθεί το deck και να πέσει το παιδί μπροστά (για τον λόγο συστήνεται πάντα το παιδί να φοράει κράνος, ιδανικά που να έχει προστασία στο πηγούνι)
  • Ο τρόπος χρήσης του οδηγεί περισσότερο στην εκγύμναση του ενός ποδιού συγκριτικά με το άλλο, σε αντίθεση με το ποδήλατο ισορροπίας που γυμνάζει συγχρόνως και τα δύο

Μπορείτε να πατήσετε εδώ για να επιλεξετε το καταλληλότερο πατίνι για το δικό σας παιδί.

ποδήλατο-ισορροπίας-ή-πατίνι

[products2]

Συμπέρασμα:

Τόσο το ποδήλατο ισορροπίας όσο και το παιδικό πατίνι (scooter) προσφέρουν αναμφισβήτητα πολλά  στο παιδί, καθώς και τα δύο συμβάλλουν:

  • Στην εκμάθηση ισορροπίας
  • Την ενδυνάμωση και τον μυϊκό συντονισμό
  • Στην όξυνση των αντανακλαστικών του παιδιού
  • Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης
  • Την αναβάθμιση των εξωτερικών του δραστηριοτήτων

Προκειμένου λοιπόν να γίνει η σωστή επιλογή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων καλό θα ήταν να συγκαταλέγονται και οι κάτωθι:

  • Τι είναι αυτό που θέλει το παιδί

Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Αν κάτι από τα δύο έχει κερδίσει ήδη την καρδιά του από δοκιμή σε κάποιον φίλο του ή απλά ενστικτωδώς του προκαλεί ενθουσιασμό, ακόμα και αν βρείτε το καλύτερο ποδήλατο ισορροπίας ή πατίνι αν είναι το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί δεν θα κινήσει το ενδιαφέρον του.

  • Λάβετε υπόψη τις συνήθειες της οικογένειας σας

Αν για παράδειγμα η ποδηλασία αποτελεί για εσάς ένα χόμπι στον ελεύθερο χρόνο σας θα ήταν μια πολύ καλή αρχή για το παιδί να μυηθεί στην χρήση του ποδηλάτου ισορροπίας. Το ποδήλατο ισορροπίας σύντομα θα αντικατασταθεί από το κανονικό ποδήλατο με τα οποίο θα μπορείτε να συμμετέχετε μαζί με το παιδί σε ξεχωριστές δραστηριότητες, Mini ποδηλατοδρομίες και εξορμήσεις. Αντίστοιχα αν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο παιδί στο σπίτι που ασχολείται με το πατίνι ή το skate και επισκέπτεστε μαζί του ειδικές πίστες για να εξασκήσει το χόμπι του θα ήταν σίγουρα μια πολύ καλή ιδέα για το μικρότερο μέλος να ακολουθήσει τα χνάρια του για να συνδυαστεί ποιοτικά ο χρόνος και των δύο.

  • Ο τόπος διαμονής σας ή τα μέρη που επισκέπτεστε συχνότερα με το παιδί

Αν τα μέρη που επισκέπτεστε περισσότερο με το παιδί αφορούν κυρίως αστικά πάρκα και παιδικές χαρές με μια διαδρομή ομαλή, τότε το ποδήλατο ισορροπίας και το πατίνι αποτελούν εξίσου καλές επιλογές. Αν όμως μένετε σε περιοχή με αρκετούς χωματόδρομους, ανώμαλες επιφάνειες και σας αρέσουν περισσότερο οι εξορμήσεις στην φύση όπου υπάρχει περισσότερο γκαζόν, χώμα και ανισόπεδα δάπεδα, τότε σίγουρα το ποδήλατο ισορροπίας είναι καλύτερη επιλογή καθώς οι μικρές ρόδες του πατινιού δεν θα του επιτρέψουν να κυλήσει σε τέτοιου είδους επιφάνειες.

Για να είστε περισσότερο βέβαιοι για την επιλογή σας σίγουρα μια καλή λύση είναι να προηγηθεί δοκιμή στο ποδήλατο ισορροπίας ή το πατίνι ενός φίλου του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να έχετε μια εικόνα για το ποιο από τα δύο βγαίνει πιο "φυσικά" στο παιδί ή προκαλεί περισσότερο το ενδιαφέρον του. Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους "περίεργα" θέλοντας να ανακαλύψουν συνεχώς νέα πράγματα και αυτό είναι που τα βοηθάει να μαθαίνουν και να εξελίσσονται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο λοιπόν πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι ακόμα και αν εσείς κάνατε εν τέλει την επιλογή μεταξύ ποδηλάτου ισορροπίας και πατινιού μετά από ενδελεχή έρευνα, μπορεί πολύ σύντομα το παιδί να ζητήσει τελικά και το άλλο, για αυτό καλό θα ήταν να είστε ανοιχτοί και έτοιμη για παν ενδεχόμενο. :)

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο σχόλιο