211 1821910211 1821910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

10 τρόποι να δώσετε τέλος στα άυπνα βράδια με το μωρό σας

Posted by   Rock Sugar
16/07/2018
1

Το μωράκι σας δεν κοιμάται με τίποτα και ψάχνετε απεγνωσμένα κάποια λύση; Νομίζετε ότι τα άυπνα βράδια θα κρατήσουν για πάντα; Μην απελπίζεστε, είστε στο σωστό μέρος για να μάθετε τους 10 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το έως τώρα ακατόρθωτο.

Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω και δώστε λύση στο πρόβλημα του ύπνου.

 

ΤΥΛΙΓΜΑ ΜΩΡΟΥ        

Από την γέννηση μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών περίπου τα μωρά κατά την διάρκεια του ύπνου κάνουν απότομα τινάγματα. Αυτό οφείλεται σε ένα ισχυρό αντανακλαστικό που έχουν κατά το οποίο αισθάνονται ότι πέφτουν και κάνουν έντονες κινήσεις με το σώμα ή τα χέρια τους για να το αποτρέψουν με αποτέλεσμα να διακόπτεται ο ύπνος τους και να τους δημιουργείται εκνευρισμός.

Για να το αποφύγετε αυτό η καλύτερη λύση είναι να το τυλίξετε με ένα λεπτό κουβερτάκι ή μια μουσελίνα όπως αυτές που θα βρείτε εδώ ώστε να περιορίσετε τις κινήσεις αυτές. Θα δείτε ότι με αυτόν τον τρόπο του προσφέρετε ηρεμία και ένα αίσθημα ασφάλειας που έχει μεγάλη ανάγκη μετά την γέννησή του. Όταν το μωρό μεγαλώσει και δείχνει να δυσανασχετεί μπορείτε να αφήνετε τα χεράκια του έξω και να τυλίγετε το υπόλοιπο σωματάκι του.

[products1]

 

 

ΤΑΪΣΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απελπιστικό από το να κλείνουν τα μάτια της μαμάς, να είναι έτοιμη να παραδοθεί στην γλυκιά αγκαλιά του Μορφέα και εκείνη τη στιγμή να ξυπνάει το μωρό κλαίγοντας για φαγητό.

Ο τρόπος για την αποφυγή αυτής της στιγμής είναι πολύ απλός:

Φροντίστε να εξασφαλίστε ένα καλό γεύμα του μωρού λίγο πριν την ώρα του ύπνου σας. Εφόσον ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία του γεύματός του μωρού θα έχει χαλαρώσει και σίγουρα δεν θα διακόψει άμεσα τον ύπνο του για φαγητό, γεγονός που εξασφαλίζει στη μαμά λίγες ώρες ποιοτικού και αναγκαίου ύπνου.

[products2]

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΥΠΝΩΝ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσεις ένα μωράκι που κοιμάται τόσο γαλήνια. Πόσο μάλλον όταν η ώρα εκείνη είναι αυτή που αξιοποιεί η μαμά για να κάνει όσες δουλειές δεν κατάφερε όσο ήταν ξύπνιο. Η μεγάλη διάρκεια ωστόσο των ημερήσιων ύπνων μπορεί να "κλέψουν" ένα σημαντικό μέρος του πολύτιμου βραδινού ύπνου τόσο του μωρού όσο και της μαμάς.

Όσο λοιπόν το βλέπετε και δεν μπορείτε να διακόψετε το γλυκό του ύπνου σκεφτείτε ότι το βοηθάτε να αποκτήσει σωστές συνήθειες καθώς τα μωρά που κοιμούνται σωστά κατά την διάρκεια της νύχτας είναι πιο ήρεμα, επικοινωνούν και αναπτύσσονται καλύτερα. Κι αν αυτό δεν αρκεί..αναρωτηθείτε πόσο μεγάλη ανάγκη έχετε εσείς για λίγες παραπάνω ώρες βραδινού ύπνου.

 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΛΕΥΚΟΥΣ ΗΧΟΥΣ

μουσικη για μωρα υπνου

Οι λευκοί ήχοι είναι γνωστό ότι ηρεμούν τα μωρά καθώς αναπαράγουν τα γνώριμα ακούσματα των ήχων της κοιλίτσας της μαμάς. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο άμεσα αντιδρά το μωρό στους λευκούς ήχους, σχεδόν αδρανοποιείται και χαλαρώνει στο λεπτό. Κάθε μωρό έχει τη δική του προτίμηση σε λευκό ήχο, άλλα ηρεμούν με τον ήχο του ανεμιστήρα ενώ άλλα χαλαρώνουν με τον απορροφητήρα ή το πιστολάκι.

Ευτυχώς για εμάς τους γονείς πλέον κυκλοφορούν πολλές εφαρμογές παραγωγής λευκών ήχων ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρεται όλα τα οικιακά σκεύη και να μπορείτε να έχετε τους πολυπόθητους λευκούς ήχους πάντα μαζί σας σε κάποιο ταξίδι ή στο δωμάτιό σας.

 

Ο ΚΥΚΛΟΣ "ΦΑΓΗΤΟ- ΞΥΠΝΗΜΑ - ΥΠΝΟΣ"

Το μωρό είναι πλασματάκι της συνήθειας. Έχει τους δικούς του ρυθμούς από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής του. Το να επέμβει ο γονιός σε αυτή τη συνήθεια και να ανατρέψει τον κύκλο που ακολουθεί θα επιφέρει σίγουρα αρνητικά αποτελέσματα.

Το μωρό μόλις ξυπνάει πεινάει (και για να είμαστε ειλικρινείς τις περισσότερες φορές αυτός είναι και ο λόγος που ξυπνάει), στη συνέχεια τρώει με μεγάλη όρεξη και ενέργεια που του έχει εξασφαλίσει ο ύπνος του και μετά από κάποιες ώρες που μένει ξύπνιο για ποιοτικό παιχνίδι, πέφτει πάλι για ύπνο.

Αυτή τη ρουτίνα πρέπει να ακολουθεί πιστά και ο γονιός. Το να ταϊζεται για παράδειγμα το παιδί πριν τον ύπνο έχει την αρνητική επίπτωση του να συνδυάσει το φαγητό με τον ύπνο, οι οποιες πρέπει να είναι δύο ανεξάρτητες συνήθειες μεταξύ τους. Η μόνη περίπτωση που το παιδί μπορεί να ταϊστεί πριν από τον ύπνο είναι πριν από τον βραδινό δικό σας που όπως προαναφέραμε βοηθάει στην εξασφάλιση περισσότερων ωρών. Η περίπτωση αυτή αποτελεί εξαίρεση καθώς οι ρυθμοί του μωρού το βράδυ μειώνονται ώστε να σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

 

Είναι γνωστό ότι τα μωρά αγαπούν την ρουτίνα και λειτουργούν κατά βάση με τη δύναμη της συνήθειας. Δημιουργήστε μια ρουτίνα "προ ύπνου" για να το βοηθήσετε να αντιληφθεί ότι έφτασε η ώρα να κοιμηθεί.

Η ρουτίνα προ ύπνου μπορεί να περιλαμβάνει ένα μπανάκι, ένα μασάζ, ένα συγκεκριμένο παιδικό τραγούδι, το κλείσιμο των κουρτινών του δωματίου, την αναπαραγωγή λευκών ήχων ή οτιδήποτε άλλο συνηθίζετε να κάνετε πριν κοιμίσετε το μωράκι σας.

Με αυτόν τον τρόπο το μωρό συνδυάζει τις ενέργειες αυτές με τον ύπνο όπως ακριβώς καταλαβαίνει ότι είναι η ώρα του φαγητού όταν του βάζετε τη σαλιάρα του ή  του δίνετε το μπιμπερό του. Επαναλάβετε τις διαδικασίες αυτές πιστά κάθε φορά και θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα το μωρό αντιλαμβάνεται το πρόγραμμα του ύπνου του και αρχίζει να το ακολουθεί.

 

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

 

Κατά την διάρκεια των βραδινών ταϊσμάτων κυρίως η αλλαγή της πάνας μπορεί να επιφέρει μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά του μωρού και να επηρεάσει την πορεία του ύπνου του.

Έτσι λοιπόν αν το μωρό σας ξυπνάει ιδιαίτερα ανυπόμονο και πεινασμένο το να του αλλάξετε την πάνα πριν το γεύμα του θα του επιφέρει εκνευρισμό και θα διαταράξει σημαντικά την ηρεμία του, συνεπώς είναι σοφότερο η αλλαγή να πραγματοποιηθεί στο μέσο ή το τέλος του γεύματος.

Το άλλαγμα πάλι στο τέλος του γεύματος ίσως το ξυπνάει από την χαλάρωση του οπότε το μέσο του γεύματος μπορεί να είναι η ιδανικότερη λύση για εσάς.

Αν πάλι το μωρό ξυπνάει ήρεμο είναι καλύτερο να κάνετε την αλλαγή πριν το γεύμα ώστε να χαλαρώσει με το γάλα του και να επιστρέψει ομαλά στον ύπνο του.

"Διαβάστε" σωστά τις συνήθεις του μωρού σας και επιλέξτε το καταλληλότερο διάστημα για την αλλαγή της πάνας ώστε να επιφέρει την μικρότερη δυνατή αναστάτωση στην διάρκεια του βραδινού του ύπνου.

 

ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΝΟΥ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Πολλοί γονείς επιλέγουν να κρατούν το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερο ξύπνιο κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα. Φαίνεται λογική σκέψη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη.

Η ατάκα των γιαγιάδων μας ότι "Ο ύπνος φέρνει ύπνο" είναι πολύ σωστή. Καλό είναι το μωρό κατά την διάρκεια της ημέρας να έχει αρκετούς ύπνους ώστε να είναι ήρεμο και ξεκούραστο. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει εκνευρισμό και υπερένταση γεγονός που επιδρά αρνητικά και στον βραδινό ύπνο. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε παραπάνω αν η διάρκεια κάποιου ημερήσιου ύπνου είναι ασυνήθιστα μεγάλη, καλό είναι να την διακόπτουμε για να μην κλέβει ώρες από τον βραδινό.

 

ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΤΕ

Πολλές φορές το μωρό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να ανακινηθεί, να εμφανίσει μία μικρή αναστάτωση ή ακόμα και να κλάψει. Η φυσική αντίδραση του κάθε γονιού από φόβο μην διακοπεί ο ύπνος του είναι να επέμβει. Αυτό μπορεί να επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το μωρό ακόμα κι όταν κλάψει μπορεί ακόμα να κοιμάται, οπότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του δώσετε χρόνο για να δείτε αν θα ηρεμήσει και θα επιστρέψει και πάλι στην ηρεμία του ύπνου του.

Επιπρόσθετα επειδή το μωρό δεν μπορεί να αλλάζει εύκολα θέση είναι πιθανό απλά να έχει πιαστεί και να δυσανασχετεί, συνεπώς πριν το σηκώσετε προσπαθήστε να του αλλάξετε θέση με ήπιες και απαλές κινήσεις και δείτε αν αυτό ήταν η λύση στο προσωρινό πρόβλημα που αντιμετώπισε.

 

ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΞΑΠΛΩΣΕΙ ΞΥΠΝΙΟ ΑΛΛΑ ΝΥΣΤΑΓΜΕΝΟ

Είναι σημαντικό να καταφέρετε να "εκπαιδεύσετε" το παιδί να κοιμάται μόνο του. Ο τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να το βάλετε για ύπνο στο στάδιο που κρίνετε εσείς ότι δεν θα γκρινιάξει, αλλά θα αποκοιμηθεί.

Έτσι δεν χρειάζεται να περιμένετε να το πάρει ο ύπνος στην αγκαλιά σας για να το βάλετε στην κούνια του, αλλά ένα στάδιο πριν. Αν το επιτύχετε αυτό θα απαλλαγείτε από το βραδινό ξύπνημα ή κλάμα που μπορεί να οφείλεται απλά στο γεγονός ότι διακόπηκε ο ύπνος του και απλά δεν ξέρει πώς να αποκοιμηθεί ξανά. Αν μάθει να κοιμάται μόνο του μπορεί να το κάνει είτε στην αρχή του ύπνου ή στο μέσον αυτού εφόσον διακοπεί.

Αυτές είναι λοιπόν οι σημαντικότερες συμβουλές για έναν καλύτερο βραδινό ύπνο με το μωρό σας. Ο κάθε γονιός γνωρίζει καλύτερα τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του δικού του παιδιού τις οποίες πρέπει απλά να εκμεταλλευτεί έξυπνα ώστε να βελτιώσει τον βραδινό του ύπνο και κατ' επέκταση την ποιότητα αυτού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω ένα σχετικό video απο το κανάλι μας στο YouTube

 

----------

Το περιεχόμενο του άρθρου στον διαδικτυακό μας χώρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία, υπόδειξη ή παραίνεση. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, σε σχέση με θέματα που αναφέρονται στον διαδικτυακό μας χώρο.

Σχόλια

Και ας μην ξεχνάμε το βρεφικό στρώμα :) έχω πάρει από εδώ και είναι εξαιρετικό: https://elitestrom.gr/proionta/brefika-stromata/
Νέο σχόλιο