211 1821910211 1821910
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

Λογοθεραπεία: Πότε τη χρειάζεται το παιδί σας;

Posted by   Rock Sugar
12/09/2018
0

Ο λόγος αποτελεί τον θεμελιώδη τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα ο λόγος του παιδιού δεδομένου ότι βρίσκεται στην αρχή της διαμόρφωσής του, έχει ως αποτέλεσμα να είναι εύπλαστος. Το γεγονός αυτό δύναται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της μετέπειτα ζωής του ως ενήλικα καθώς είναι το θεμελιώδες όργανο διατύπωσης και ικανοποίησης των αναγκών του σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Τα παραπάνω καθιστούν σαφές την σπουδαιότητα του λόγου αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να εμπεριέχουν οι υποβόσκουσες ανωμαλίες αυτού, καθώς μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχολογία και την ψυχοσύνθεσή του παιδιού.

Πότε όμως ένα παιδί χρίζει Λογοθεραπείας;

Η Επιστήμη της Λογοθεραπείας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γονιών στους οποίους εύλογα δημιουργούνται πολλά καίρια ερωτήματα επί του θέματος.

Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη έκφρασης των ερωτημάτων αυτών απευθυνθήκαμε στην Λογοθεραπεύτρια  Msc και Επιστημονική υπεύθυνο του Κέντρου λογοθεραπείας Επί λέξη στην Καλλονή της Λέσβου, Χρυσάνθη Μεϊμάρη. Η ίδια με σεβασμό στις ανησυχίες του κάθε γονιού και βασιζόμενη στις επιστημονικές τις γνώσεις και την επαγγελματική της εμπειρία, δίνει τις απαντήσεις που κάθε γονιός θα ήθελε να γνωρίζει και σας τις παραθέτουμε:

 

Τι είναι η λογοθεραπεία

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που στοχεύει στην πρόληψη, αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των διαταραχών του λόγου στο παιδί και στον ενήλικα.

Ποιούς αφορά; 

Η θεραπεία του λόγου ή της ομιλίας παρέχεται αποκλειστικά από Λογοπαθολόγους-Λογοθεραπευτές, σε άτομα από
τη βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία.

Πώς θα ξέρω ότι το παιδί μου χρήζει παρακολούθησης από Λογοπαθολόγο; 

Εάν οποιοσδήποτε στο περιβάλλον του παιδιού ανησυχεί για θέματα ανάπτυξης λόγου και ομιλίας, τότε θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση από λογοπαθολόγο ο οποίος θα κρίνει εάν χρήζει λογοθεραπείας.

 Πότε πρέπει να ανησυχήσω ότι δεν μιλά το παιδί μου;

Σε περίπτωση που το παιδί  στην ηλικία των 12 μηνών δεν μιλά καθόλου θα ήταν καλό να γίνει μια συμβουλευτική συνάντηση, για τους γονείς.                          

Πρέπει να ανησυχήσω αν το παιδί μου μιλά αλλά μόνο εγώ το καταλαβαίνω;

Από την ηλικία των 2 χρονών αν ο λόγος του παιδιού δεν είναι καταληπτός από τους υπολοίπους τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να προγραμματίσετε ραντεβού με έναν λογοθεραπευτή.                             

Ποια είναι τα πιο κοινά «συμπτώματα» που έχει ένα άτομο με δυσκολίες λόγου/ομιλίας; 

 
Προβλήματα ομιλίας στο παιδί μπορεί να είναι:
-Διαταραχή άρθρωσης (μη ορθή παραγωγή των ήχων)
-Δυσαρθρία (διαταραχή στην οποία δεν υπάρχει συντονισμός της αναπνοής, άρθρωσης, φώνησης και προσωδίας λόγω νευρομυϊκών διαταραχών)
-Απραξία (δυσκολία στον προγραμματισμό των κινήσεων των οργάνων ομιλίας)
-Τραυλισμός (διαταραχή της ομιλίας στο ρυθμό, ταχύτητα, προσωδία)
-Δυσφωνία (προβλήματα φωνής στον τόνο, ένταση και στην ποιότητα.
 
Προβλήματα λόγου στο παιδί μπορεί να είναι:
καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου (αργοπορία σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ηλικίας του στο λεξιλόγιο, γραμματική, κατανόηση κ.α.)
-Οι διαταραχές του λόγου (χρησιμοποιεί δικούς του κανόνες για επικοινωνία)
-Οι μαθησιακές δυσκολίες (δυσκολίες στη μάθηση σε παιδιά σχολικής ηλικίας).

 

Πώς μπορώ να βρω κάποιον λογοπαθολόγο κοντά στην περιοχή όπου μένω; 
Μπορείτε να βρείτε τον ιδιώτη λογοπαθολόγο στην περιοχή σας αναζητώντας τον στο επίσημο site των λογοθεραπευτών Ελλάδος ΣΕΛΛΕ.

 

 

----------

Το περιεχόμενο του άρθρου στον διαδικτυακό μας χώρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία, υπόδειξη ή παραίνεση. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, σε σχέση με θέματα που αναφέρονται στον διαδικτυακό μας χώρο.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο σχόλιο